Még több EBRD-pénzt szeretne Varga

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az EBRD idén márciusban elfogadott ország-stratégiájának 2015-2019-re vonatkozó prioritásai, amelyek Magyarország és az EBRD együttműködésének alapját jelentik, nagyrészt egybeesnek a kormány célkitűzéseivel - mondta a nemzetgazdasági miniszter az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtöki budapesti konferenciáján.

A gazdaság céljai

Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország a jövőben is fontosnak tartja, hogy az EBRD tovább növelje hitelezési tevékenységét az európai régióban és Magyarországon, de egyúttal a nemzetközi pénzügyi intézmény AAA-minősítésének megőrzése is kiemelt érdeke az országnak. A miniszter szerint a kormány fontosnak tartja a szakpolitikai párbeszédet az EBRD-vel az energiaszektort és a pénzügyi rendszert érintő kérdésekben.

Rámutatott, hogy mára a versenyképesség emelése, a magasabb hozzáadott érték elérése, a termelékenység növelése és a bérfelzárkóztatás áll a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában.

Hozzátette, hogy az elmúlt évek eredményei után már elsősorban nem arra törekednek, hogy az ország minden területen vonzza a beruházásokat. A teljes foglalkoztatottság küszöbén a kormány számára előtérbe kerül a gazdaság igényeinek megfelelő szakképzettség biztosítása és a termelékenység növelése is - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány álláspontja ezért az, hogy emelni kell a magyar dolgozók bérét, mindez azonban csak a termelékenység növelése és a munkaerő hatékonyabb felhasználása mellett valósulhat meg - mondta Varga Mihály.

Több forrás a fejlesztésre

A miniszter rámutatott, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika prioritásai szerint a 2014-20-as időszakban az uniós programokban jelentősen több forrást kapnak a gazdaságfejlesztést támogató intézkedések, így a kis- és középvállalkozásokat támogató programok, a kutatást és fejlesztést szolgáló támogatások, pénzügyi eszközök. Emellett a kormány gazdaságpolitikájának fókuszában az ipar fejlesztése, a XXI. század digitális kihívásaira való felkészülés áll.

Kiemelte, hogy a kabinet a tudás és innováció vezérelt gazdasági növekedés érdekében meg kívánja erősíteni a gazdaság és az oktatás, valamint a gazdaság és a kutatás-fejlesztés közti kapcsolatokat. Ennek érdekében számos lépés történt a szakképzésben, a felsőoktatásban, a K+F és az innováció segítésében is. A kormány további lépéseket tervez a vállalkozások megerősítése, a felesleges bürokrácia leépítése érdekében is - fűzte hozzá Varga Mihály.

Több pénz kéne

A magyar kormány versenyképességet erősítő programjának megvalósításában aktív szereplőként számít az EBRD-re, bízik abban, hogy a bank innovatívabb pénzügyi-hitelezési megoldásokat is meghonosít a régióban - többek között erről tárgyalt Varga Mihály Sir Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével csütörtökön Budapesten.

A találkozón Varga Mihály kifejtette: a hagyományosnak tekinthető projekttámogatások mellett Magyarország szeretné elérni, hogy a szervezet nagyobb kockázatot vállalva induló cégek finanszírozásban is részt vegyen - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint a konkrét együttműködési és beruházási lehetőségek között a felek áttekintették többek között a Magyarország olimpiai pályázatához kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket, a vasút-korszerűsítés és a metrófelújítás kérdéskörét, valamint az elektromobilitás, az elektromos autó- és buszgyártás, illetve a kutatásfejlesztés területét is.

Varga Mihály kifejtette, hogy "kiemelt gazdaságpolitikai érdekünk, hogy termelékenységünk és versenyképességünk meghatározó mértékben bővüljön". A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország számára fontos a bank sikere, illetve a bank is érdekelt a magyar gazdaság versenyképességének növelésében.

Az EBRD szerepe

Varga Mihály kijelentette, hogy az EBRD fontos szerepet játszott abban, hogy Magyarországon és a térség országaiban a modern piacgazdaság elvárásait teljesítve alakuljon át a gazdasági intézményrendszer, az adózás rendje, illetve erősödjenek meg a versenyképes ágazatok.

A szakmai-technikai segítségen túl 1991 óta az EBRD 2,9 milliárd euró hitelt is kihelyezett Magyarországon; az elmúlt huszonöt évben 173 hitelprojektet írtak alá, amelyek 90 százaléka magánszektorbeli befektetéseket finanszírozott - emlékeztetett a gazdasági miniszter a közlemény szerint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelt bérajánlat szakképzésben oktatóknak »