-->

Még van esély a TTIP-re

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nem veszett még el a lehetősége az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötésének - jelentette ki kedden Adam Shub, az EU melletti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

Washington még nem szállt ki

"Határozottan nem értek egyet azzal az állítással, hogy a TTIP halott lenne" - mondta a brüsszeli képviselet vezetője az Európai Parlament külügyi bizottságának keddi meghallgatásán.

Shub úgy vélekedett, a TTIP nem abba a kategóriába tartozik, mint a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP), amelyből Donald Trump elnök hivatalba lépése után, januárban kivonult az Egyesült Államok.

Mint mondta, az egyeztetéseket az amerikai és európai választásokra tekintettel fagyasztották be, ugyanis a feltételek nem voltak kedvezőek a közvélemény egyes részeiben meglehetősen népszerűtlen kereskedelmi tárgyalásokhoz, de Washington jelenleg tanulmányozza a helyzetet.

Hozzátette, országa részéről akkor várható világosabb álláspont, miután kinevezik az új kereskedelmi főképviselőt. "Optimistának kell lenni" - fogalmazott.

Többen is aggódnak

Európában a szakértők túlnyomó többsége arra számított, hogy az Egyesült Államok kivonul a négy éve folyó tárgyalásokból, így sokak számára meglepetést jelenthet az amerikai ügyvivő mostani megnyilvánulása. Ugyancsak kedden az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek brüsszeli ülésének több résztvevője is aggodalmát fejezte ki a szabadkereskedelem jövőjét illetően.

Edward Scicluna máltai pénzügyminiszter például szürreálisnak nevezte a G20 csoport hétvégi találkozóját, amelyen az Egyesült Államok heves ellenállása miatt nem sikerült egyetértésre jutni a protekcionizmus elutasításáról, így a zárónyilatkozatból az eddigi hagyományoktól eltérően kimaradtak az erre vonatkozó megfogalmazások.

Belga kollégája, Johan Van Overtveldt kijelentette, az ülés tanúsította a protekcionizmus felé vezető "aggasztó trendet". "Mindent meg kell tennünk azért, hogy ezt megállítsuk és visszafordítsuk a helyes irányba" - mondta.

Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter szerint mindenkit aggodalommal tölt el Európában, hogy "megkérdőjelezik a nyitott kereskedelmet és a globalizációt".

Nem siekrült dűlőre jutni Obama ideje alatt

A The Wall Street Journal (WSJ) keddi beszámolója szerint Cecilia Malmström uniós kereskedelempolitikai biztos egy előző napi kanadai konferencián arról beszélt, hogy "mélyfagyasztásban" vannak a TTIP-ról szóló tárgyalások, mivel a Trump-adminisztráció a kétoldalú megállapodásokat részesíti előnyben.

Leszögezte, az EU az Egyesült Államokból érkező "aggasztó jelek" ellenére továbbra is a szabadkereskedelem pártján áll. "Nem értünk egyet azokkal, akik szerint a korlátozások jelentik a megoldást" - mondta.

A TTIP nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A felek szerettek volna még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, ez azonban nem sikerült, ami részben annak a számlájára írható, hogy az európai közvélemény jelentős része hevesen ellenzi a szerződést, attól tartva, hogy az megnyitná az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

ITM: élmezőnyben állunk foglalkoztatás terén »