Meg van velünk elégedve a Valutaalap

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői küldöttségének Budapesten lefolytatott gazdaságpolitikai konzultációjáról készített jelentése.

Rendben vannak az alapok

Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye szerint az idén február-márciusában Budapesten lefolytatott konzultáció megállapításairól készült jelentésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága megállapítja: az alacsony kamatkörnyezet, az alacsony nyersanyagárak és az export növekedését elősegítő kedvező külgazdasági kondíciók közepette a költségvetési politikának és a jegybank laza monetáris politikájának köszönhetően, valamint az uniós források hatékony felhasználásának is köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye évek óta növekszik, eladósodottsága pedig csökken.

A robusztus lakossági fogyasztás ellenére is viszonylag gyengébb, két százalék körüli 2016-os GDP-növekedést a beruházások visszaesésének tulajdonítja az IMF, ami az új uniós támogatási periódus elején lecsökkent források miatt következett be. Az idén azonban az IMF igazgatóságának prognózisa szerint már újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés, melynek fő motorjai az uniós támogatásokkal párhuzamosan növekvő beruházások és autóipari fejlesztések lesznek.

Tovább bővül a fogyasztás

A lakossági fogyasztás változatlanul erőteljes lesz és a bérnövekedés megemeli majd az elkölthető jövedelmet. A munkanélküliségi ráta tovább csökken, az infláció azonban 2018 elejére már meghaladja majd a 3 százalékos célt, de tűréshatáron belül marad.

Hosszabb távon a gazdaságban rejlő kapacitás teljes kiaknázásához az IMF szükségesnek tartja az uniós támogatások hatékony felhasználásának a garantálását, valamint a szerkezeti reformok továbbvitelét az adósságtörlesztés fenntarthatóságának a biztosítása érdekében.

Biztatónak látják a helyzetet

A dokumentum megjegyzi, hogy a küladósság és az államadósság mértéke továbbra is magas, ami a költségvetési és monetáris politika kiegyensúlyozásának a módosítására adhat okot. Az IMF igazgatósága a növekedésösztönző politika folytatására bátorítja a kormányt a költségvetési deficit és az eladósodottság hathatós csökkentése érdekében.

Méltatják az adófizetési fegyelem javítása terén elért eredményeket és a költségvetési bevétel további növelése érdekében a mentességre jogosító tételek számának csökkentését javasolja. Az IMF elemzése megfelelőnek látja a jegybank által követett monetáris politikát, rámutat azonban, hogy az inflációs nyomás fokozódása rövid távon indokolttá teheti a lazítás fokozatos kivezetését.

A dokumentum rámutat, hogy a gazdasági teljesítmény növekedésével, a bankszektor fejlődésével és a hitelezési gyakorlat javulásával párhuzamosan a monetáris politika transzmissziós mechanizmusa is vissza fog zökkenni a rendes kerékvágásba. Az IMF igazgatósága ezért a nem szokványos monetáris politikai eszközök fokozatos kivezetésének megfontolását javasolja a jegybanknak. Az IMF javaslata kiemeli az üzleti környezet javításának a fontosságát a szabályozás egyszerűsítésével és a gazdaságpolitikai döntéshozatal átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá tételével. 

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez gond, a növekedés egyszerűen zéró »

4IG 618 (0,65 ) AKKO Invest 510 (2,41 ) CyBERG 1520 (6,29 ) ELMU 34200 (-0,58 ) ENEFI 400 (-0,50 ) ESTMEDIA 125 (0,48 ) FUTURAQUA 103 (-1,90 ) GSPARK 5220 (1,56 ) KULCSSOFT 2720 (-0,73 ) MOL 2680 (0,45 ) MTELEKOM 440 (0,34 ) NORDTELEKOM 50 (-0,30 ) NUTEX 38 (-2,54 ) OPUS 287 (-1,03 ) ORMESTER 10200 (0,99 ) OTP 15560 (-0,45 ) OTT1 205 (-1,68 ) PANNERGY 748 (0,27 ) RABA 1150 (-0,43 ) RICHTER 7095 (-0,35 )