Még várat magára Fed-leépítés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az amerikai adósságplafon emelése kapcsán kialakult belpolitikai válság egyik eredménye várhatóan az lesz, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) az idén már nem kezd hozzá mennyiségi enyhítési ciklusának leépítéséhez - jósolja az amerikai kincstárjegyek japán intézményi befektetőinek nagy többsége az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport pénteken ismertetett új felmérésre szerint.

A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális - és különösen az amerikai - adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát.

Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán intézményi kötvénybefektetőknek, hogy mikortól várják a Fed havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának kivezetését. Mindössze 17,9 százalék jelölte meg decembert, ugyancsak 17,9 százalék januárban számít a Fed-program leépítésének kezdetére, ugyanakkor a megkérdezetteknek több mint a 60 százaléka jövő márciusra, vagy még későbbre valószínűsítette ugyanezt.

A befektetői hangulat változását illusztrálja, hogy a Barclays előző felmérésében - amelyet a ház az amerikai államadósság-limit emelése ügyében vívott washingtoni politikai csata előtt végzett el - a megkérdezett japán intézményi befektetők 76 százaléka idén decemberre jósolta a Fed-program leépítésének kezdetét.

Ben Bernanke, a Federal Reserve hamarosan leköszönő elnöke a nyáron egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust, ha azt az amerikai gazdaság állapota lehetővé teszi.

Ezt a menetrendet az azóta lezajlott fejlemények nyomán most már kevéssé tartják valószínűnek elemzői körökben, ám Bernanke szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

A Moody's Investors Service, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - amely külön elemzést állított össze arról, hogy miként érintené a közép- és kelet-európai gazdaságokat a Fed és más nagy jegybankok likviditásözönének megvonása - kimutatta, hogy a 2005-2007 közötti időszakhoz képest a térségben Szlovákia és Lengyelország portfolió-beáramlása emelkedett a legnagyobb mértékben 2010 és 2012 között. Ebben a két országban a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva 3,6, illetve 4,2 százalék volt az elmúlt két évben a portfolió-beáramlások értéke a pénzügyi válság és a jegybanki mennyiségi enyhítési programok kezdete előtt mért két év 1,1, illetve 1,7 százalékos aránya helyett.

Csehországban és Romániában kisebb mértékű volt az emelkedés, 2, illetve 1.8 százalékra a korábbi 0,8 és 0,6 százalékról. Magyarországon a GDP-érték 1,9 százalékára csökkent a 2010-2012-es időszakban a portfolió-beáramlások értéke a 2005-2007-es 4,3 százalékos átlagról, de a magyar piacra érkező portfoliótőke GDP-arányos értéke így is összemérhető maradt a cseh és a román szintekkel - áll a Moody's kimutatásában.

A ház szerint a külföldi jegybanki likviditásözönből eredő kamatköltség-megtakarítások mind az öt ország esetében jelentősen hozzájárultak a költségvetési konszolidációhoz. "Szokatlan körülmények" egy idejű kialakulásának eredményeként jöttek létre e kedvező külső finanszírozási kondíciók, ám az valószínűtlen, hogy ugyanezek a körülmények középtávon ismét előállnának - jósolták a Moody's londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint amikor a fejlett ipari gazdaságok jegybankjai hozzákezdenek majd e monetáris ösztönzés visszavonásához, az ennek nyomán apadó globális likviditás valószínűleg csökkenti a keresletet a felzárkózó térség állampapírjai iránt, várhatóan emelve ezeknek a szuverén adósságeszközöknek a hozamát.

A Moody's elemzői szerint a közép- és kelet-európai ötök közül - a bruttó finanszírozási igényeket és a hazai finanszírozási források likviditását figyelembe véve - erre a folyamatra Románia és Magyarország lenne a legérzékenyebb, Lengyelország közepesen, Szlovákia és Csehország pedig a legkevésbé sebezhető.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed »