Megállapodást kötött a Shell és a CNPC

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Együttműködési megállapodást kötött a Royal Dutch Shell és a China National Petroleum Corp (CNPC) olajvállalat, hogy közös beruházásokat hozzanak létre a mélytengeri kőolajforrások kiaknázása, a palagáz kitermelés és cseppfolyós földgázszállítás (LNG szállítás) területein.

A megállapodásról a CNPC számolt be abból az alkalomból, hogy Kínába látogatott Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója. A cégek a kutatási és kitermelési ágazatok mellett a finomítói ágazatban is terveznek közös munkákat.

A Shell már eddig is jelentős mennyiségű LNG-t exportált Kínába, és az egyik legnagyobb külföldi befektető is. Csak javíthat a Shell helyzetén, ha a hírek szerint a kínai kormány valóban jobban megnyitja a külföldiek előtt a kínai gazdaságot.

A CNPC és a Shell már megegyezett, hogy közösen kutatnak palagáz után Kína nyugati felében. A Shell komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik, mert az Egyesült Államokban is termeltek már ki palagázt, míg a CNPC-nek több jó minőségű gázlelőhely is tulajdonában van a nyugati országrészben.

A Shell tervei szerint a CNPC-vel közösen építene egy 12,6 milliárd dollár értékű finomítót és vegyipari központot Kína keleti részén. Ha ez megvalósul, akkor a komplexum a legnagyobb külföldi beruházás lehet Kínában.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A bizonytalan gazdaság rekordra emelheti az arany árát »