Megállapodott az MKIK és az EXIM

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Együttműködési megállapodást kötött és részletes eljárásrendet határozott meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az EXIM (Magyar Export-Import Bank, valamint a Magyar Exporthitel Biztosító) a magyar hányad igazolására vonatkozóan.

A megállapodást csütörtökön Parragh László, az MKIK elnöke és Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója írta alá. A megállapodásban kikötötték, hogy az EXIM költségvetési háttérrel megvalósuló szerepvállalása csak olyan esetben lehetséges, amikor az exportálandó áru vagy szolgáltatás magyar hányada eléri a jogszabályokban előírt mértéket.

Áruexport esetében az exportőr az MKIK területi szerve által kibocsátott származási bizonyítvány útján igazolja a magyar származást, szolgáltatásexportnál a vizsgálatot az EXIM végzi, míg építési, szerelési szerződés esetén az MKIK központja állítja ki a szükséges igazolást - olvasható a közleményben.

Parragh László, az MKIK elnöke a közleményben kiemelte: ahhoz, hogy a magyar kereskedelemfejlesztési rendszer sikeres legyen, a magyar intézményrendszer maradéktalan együttműködésére van szükség, ide értendők a kamarák, az Eximbank, a MEHIB, a HITA, a Nemzeti Kereskedőház.

Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója a közleményben a megállapodás kapcsán kifejtette: az aláírt eljárásrendek az exportőrök számára is előnyös helyzetet teremtenek, immár egyértelművé válik mind az EXIM, mind az MKIK gyakorlata a magyar származás igazolásával kapcsolatban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Indokolatlan a felhalmozás a vírus miatt »