-->

Megérkeztek az uniós pénzek az államkasszába

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Márciusban javult az ország külső pénzügyi pozíciója az év első két hónapjához képest, miután egyaránt nőtt a folyó fizetési mérleg többlete és az uniós támogatások növekvő beáramlása következtében a tőkemérleg egyenlege is - derül ki a Magyar Nemzeti Bank kedden közölt havi fizetési mérleg jelentéséből.

A fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlegével jellemzett külső pénzügyi pozíciók alakulását jelző úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség ismét megközelítette az egymilliárd eurót, márciusban 988 millió euró volt.

A fizetési mérleg aktívuma a februári kevesebb mint 600 millióról 781 millió euróra nőtt, míg az uniós tőketranszferek összege a mélypontot jelentő februári 39 millióról 208 millió euróra ugrott.

A folyó fizetési mérleg többletének márciusi 185 millió eurós emelkedésében az áruk és szolgáltatások kereskedelme és az elsődleges jövedelmek áramlása alig játszott szerepet: az áruforgalmi többlet alig 4 millió, a szolgáltatások aktívuma 18 millió euróval nőtt, 771, illetve 371 millió eurót tett ki, az elsődleges jövedelmek kiáramlása 5 millió euróval csökkent.

A legnagyobb tétel a másodlagos jövedelmek kiáramlásának 167 millió eurós csökkenése volt a februári 290 euróról 123 millióra.

Ebbe a kategóriába tartoznak például az állami segélyszállítmányok, a munkavállalói jövedelmekhez kapcsolódó jövedelem- és vagyonadók, tb-hozzájárulások, munkavállalói hazautalások, illetve pénzbeli társadalmi juttatások.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Százmilliós bírságot csapott oda a jegybanki »