Megfúrják Paksot a zöldek?

| szerző:

Hovatovább Brüsszellel került közös platformra a magyar kormány, miután már Luxemburg is támogatja Ausztriát a paksi bővítés ellen indított perben. Szerencsére, az Európai Bizottság akár bíróság előtt is kitart a bővítést engedélyező döntése mellett. Mégis egyre forróbb a helyzet. Ön szerint megfúrják Paksot a zöldek? Szavazzon!

Simán megfúrják A paksi bővítés már a bejelentésekor is ezer sebből vérzett. Eleve bizalmatlanságot keltett az orosz technológia, amire még rátett egy lapáttal a moszkvai finanszírozási háttér. Ráadásul, az ukrán válság embargós kerítéseket húzott a felek közé. Ehhez társul még a Putyinnal kötött üzlet beágyazódása a magyar belpolitikába, ami a regnáló kormány sorsához kötötte ezt a jó esetben kormányok során átívelő projektet. Ami a középtávú magyar energetikai igényekkel alig indokolható. A megújuló energiaforrások európai terjedése további kérdéseket vet fel. Tulajdonképpen erre érezhettek rá a zöldek, akik igazából a kegyelemdöfést adhatják meg a projektnek, amennyiben elveszítené közel kétharmados támogatottságát a magyar parlamentben.

Hiába tiltakoznak A zöldek megint túllőttek a célon. Magyarországnak energiára van szüksége, s a paksi erőmű már eddig is bizonyította, hogy ennek legkíméletesebb módja éppen az atomenergia. Amíg a földgáz tüzelés veszélyes importfüggést eredményez, addig a szénerőműveknek a légszennyezése túlzott az energiatermelésükhöz képest. Az osztrákok, persze, könnyen beszélnek az Alpokból, de a magyar Alföldön még a vízerőmű lobbi is megbukott a rendszerváltás forgatagában. Az meg már tényleg a jópofaság kategóriájába tartozik, hogy a tenyérnyi Luxemburg is beleszól az energia vitába. Gondolhatjuk, hogy ha az Európai Bizottság másfél évig vizsgálódott, akkor nem hasra ütve adtak engedélyt a bővítésre. És annak jogosságát, a bíróságon is tanúsítják.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Fellép az EU a kettős élelmiszerminőség ellen »