Meghátrál Nagy-Britannia?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nagy-Britanniának komoly engedményeknek kell eleget tennie annak érdekében, hogy ne rontsa tovább versenyképességét a globális gazdaság szintjén. A brit nyilvánosság és a politikai elit részéről nagy a nyomás, amely feltehetőleg puha Brexitet eredményez, így könnyítve valamelyest az európai gazdaság helyzetén a kilépés után.

Átmeneti kérdések

Március közepén nyilvánosságra kerültek az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok jövőbeli rendezéséről folytatott tárgyalások időközi eredményei. Ezekben több megegyezésről is szó esik, többek között arról, hogy megállapodás született az EU és Nagy-Britannia között az ún. átmeneti időszakban érvényes feltételekről, amely a jövő évtől kezdődik és 2020-ig tart.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ebben az intervallumban az Egyesült Királyság részese marad a vámuniónak és az egységes piacnak is. Elveszíti viszont képviselőit az Uniós intézményekben, és továbbra is kénytelen lesz betartani az összes jelenlegi uniós szabályt és a nemzetközi megállapodásokat.

„Meg kell jegyeznünk azonban, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az átmeneti időszak nem hosszabbítható meg. Továbbra is sok a megoldandó kérdés, olyan megoldás pedig kevés van, amellyel mindkét fél képviselői egyetértenének” – mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője.

Nagy-Britannia úgy kezdte el a tárgyalásokat, hogy sok mindent meg akart változtatni. Elsősorban a migráció tartozott a fő témák közé, illetve a szabályozás mértéke az EU részéről. Az Unió képviselőitől azonban elhangzott az, hogy a britek nem várhatják el a Norvégiának nyújtott előnyöket, miközben a feltételeket úgy teljesítik, mint Kanada. Jelenleg tehát Nagy- Britanniának kell lépnie, meg kell fogalmaznia, hogy mit akar pontosan.

Mi a célja igazából? Talán a puha Brexit?

A puha Brexit azt jelenti, hogy gazdasági szempontból nem változik jelentős mértékben a működés, így Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség tagja marad, és továbbra is be kell tartania az uniós szabályok többségét. A szabályozások, illetve a személyek, áruk, szolgáltatások és főleg a tőke szabad mozgásának korlátozása sem szerepel majd az eszköztárában.

Az EU fenntartja, hogy Nagy-Britannia továbbra is tagja maradjon az Európai Gazdasági Térségnek. A britek azonban ezt visszautasítják, hiszen a tárgyalások egyik legfőbb problémája éppen a személyek szabad mozgása. Saját kezükben akarják tartani a bevándorlási politikát. Az eddigiek alapján azonban az EU nem tesz engedményt ebben a kérdésben, és várható, hogy nem is változtatja meg álláspontját.

Eddig azonban mégis úgy tűnik, hogy reálisabb a puha Brexit, Nagy-Britannia ugyanis nem engedheti meg magának az EU-val folytatott kölcsönös kereskedelem jelentős korlátozását. Az Unió pedig nem engedheti meg magának az engedményeket, mert ez a többi államot is népszavazásra csábítaná.

A felmérések ráadásul azt mutatják, hogy a britek véleménye változik az EU-ból való kilépéssel kapcsolatban, és az abszolút többség jelenleg fordítva, a kilépés ellen szavazna. Emellett a legutóbbi ülések alapján úgy tűnik, hogy inkább a britek tesznek engedményeket. Például, a fent említett migráció kérdésében megállapodásra jutottak, hogy az átmeneti időszakban megmarad a személyek szabad mozgása. Ezen túlmenően, az Európai Unió tagállamaiból származó külföldiek, akik már Nagy-Britanniában élnek, a Brexit után ugyanolyan jogokkal rendelkeznek majd, mint most.

Versenyképességi kilátások

Az EU követeléseinek visszautasítása az EU-val folytatott kereskedelem feltételeinek romlásához vezethet, amelyek így hasonlóak, vagy akár rosszabbak is lehetnek, mint Kanada, Dél-Korea vagy Japán esetében. Ez jelentősen csökkentené Nagy-Britannia versenyképességét a globális gazdaság szintjén. A kemény Brexit a Skóciával fennálló kapcsolatoknak is súlyosan ártana, ahol az Egyesült Királyságtól való elszakadástól tartandó új népszavazás is napirendre kerülhet. Már most érezhető a feszültség növekedése Észak-Írországban, amely szintén befolyásolhatja a tárgyalások további alakulását.

„Várható tehát, hogy a brit nyilvánosság és a politikai elit nyomása oda vezet, hogy a nézeteltérések és vontatott tárgyalások ellenére a Brexit inkább puha lesz, és így az európai gazdaságot nem érinti túlságosan negatívan Nagy-Britannia kilépése az EU-ból” – mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagyon megjárhatják a szabálytalanul vaterázók »

4IG 3540 (3,51 ) ALTEO 720 (0,70 ) ALTERA 785 (1,95 ) ANY 1415 (-0,70 ) APPENINN 666 (0,15 ) BIF 1920 (1,05 ) CIGPANNONIA 462 (2,67 ) CSEPEL 940 (-0,21 ) EHEP 1000 (19,76 ) ELMU 27200 (0,74 ) EMASZ 24000 (-0,83 ) ENEFI 182 (-0,55 ) ESTMEDIA 114 (1,79 ) FHB 588 (-5,01 ) FUTURAQUA 54 (-3,23 ) KONZUM 3175 (-0,78 ) MASTERPLAST 600 (0,84 ) MOL 2614 (-3,26 ) MTELEKOM 421 (0,36 ) NORDTELEKOM 45 (-0,66 ) NUTEX 45 (-0,22 ) OPUS 713 (0,42 ) ORMESTER 1520 (19,69 ) OTP 10510 (0,57 ) OTT1 294 (2,44 ) PANNERGY 734 (0,55 ) RICHTER 5520 (-1,34 ) SET Group 273 (-3,19 ) WABERERS 3810 (-1,80 ) ZWACK 17250 (-1,15 )