Meghökkentő előrejelzések - vajon hány teljesül?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 4 perc

Az online multieszköz-kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank a mai napon publikálta 2018-ra vonatkozó 10 Meghökkentő Előrejelzéseit. Az előrejelzések azokra a valószínűtlen, de teljes súlyukban nem igazán felmért lehetőségekre koncentrál, amelyek, ha mégis bekövetkeznek, hatalmas felfordulást okozhatnak a pénzügyi piacokon.

Már tizedik éve publikálják a sorozatot

Habár ezek az előrejelzések nem képezik részét a Saxo hivatalos 2018-as várakozásainak, mégis jelzésértékűek lehetnek olyan szempontból, hogy rávilágíthatnak a kockázatok allokációjának terén esetleg előforduló hiányosságokra azon befektetőknél, akik akár egy százaléknyi esélyt is adnak ezeknek a lehetőségeknek a bekövetkezésére.

Az idei év Meghökkentő Előrejelzései kapcsán a Saxo Bank vezető közgazdásza, Steen Jakobsen a következőket nyilatkozta: „A Meghökkentő Előrejelzéseket immár tizedik éve publikáljuk, és úgy érzem, hogy az idei az egyik legjobban sikerült listánk, mivel arra ösztönzi a befektetőket, hogy az általánosan elfogadott piaci konszenzus keretein kívül gondolkodjanak. Fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy a Meghökkentő Előrejelzések nem képezik részét a Saxo hivatalos várakozásainak, sokkal inkább olyan valószínűtlen események és piacmozgató tényezők, amelyek komolyan átrendezhetik a konszenzusos várakozásokat.”

A piaci konszenzuson kívül

John J. Hardy devizapiaci stratégiai vezető, aki az idei évben a projektet vezette, a következőket fűzte hozzá: „Egy évvel ezelőtt sokan úgy vélték, hogy 2017 a volatilitás éve lesz, tekintettel Trump valószínűtlen győzelmére és a Brexit okozta sokkra.

Ezzel szemben 2017-ben a piacok feltűnően nyugodtak maradtak, amelynek eredményeképpen világszerte megélénkült a kereskedés a kockázatos eszközökben, miközben a vihar egyre csak váratott magára. Úgy véljük azonban, hogy 2018-ban az inga visszalendül és a volatilitás kockázata megnő – a hosszú nyugodt, csendes időszakok mindig magukban hordozzák a jövőbeli volatilitás lehetőségét, mivel a befektetők hajlamosak alábecsülni a kis valószínűségű események kockázatát, és pozícióikat túl magas tőkeáttételeken keresztül növelik meg, számítva arra, hogy a ciklus folytatódni fog.”

„Az idei előrejelzéseink” – folytatta Hardy – „nem csak a piacok összeomlásáról szólnak. A legkülönbözőbb lehetőségeket vettük figyelembe, például azt, hogy a központi bankok monetáris politikai eszközei erejüket vesztik, vagy az Európai Unióban új politikai válság alakul ki, vagy Kína szépen lassan felmorzsolja a dollár tartalékdeviza-szerepét, esetleg a Dél-Afrikában új politikai mozgalom erősödik meg. Ezek az előrejelzések vagy bejönnek, vagy nem, de nem is igazán ez a lényeg. A feladatunk sokkal inkább az, hogy vitát generáljunk és elősegítsük a véleménycserét az olyan, most még valószínűtlennek tekintett tényezők kapcsán, amelyek 2018-ban piaci trendfordulókat okozhatnak.”

1. Az Egyesült Államokban a Fed elveszíti függetlenségét, a pénzügyminisztérium veszi át az irányítást

Mind a republikánusok, mind pedig a demokraták szeretnének minél nagyobb szeletet kihasítani a populisták szavazataiból a 2018-as félidős választásokon, miközben a költségvetési fegyelem teljesen hiányzik a kormányzásból, a republikánusok adócsökkentései pedig komoly kieséseket okoznak bevételi oldalon, ami még fájóbb lesz, ha az Egyesült Államok a recesszió irányába mozdul.

A gyengén teljesítő gazdaság, a magasabb kamatlábak és a nagyobb infláció a Fed-et gyakorlatilag meg fogja fosztani a monetáris politika terén a mozgástértől. A gazdaság gyenge teljesítőképességéért, a kötvénypiaci válságért és az egyre súlyosabb egyenlőtlenségekért a Fed lesz a bűnbak, a pénzügyminisztériumot pedig ebből következően rendkívüli jogokkal ruházzák fel. A pénzügyminisztérium utasítására a Fed 2,5 százalékon maximálja az amerikai hosszú állampapírok hozamait, hogy megakadályozzák a kötvénypiac összeomlását – ilyen intézkedésre utoljára közvetlenül a második világháború után került sor.

2. A japán központi bank arra kényszerül, hogy felhagyjon a hozamgörbe kézi vezérlésével

A Bank of Japan politikája, miszerint kézben tartja a hozamgörbét, nagy mértékben kötődik a nemzetközi kamatok és hozamok alacsony szintjéhez – ezek a feltételek pedig 2018-ban már nem fognak fennállni. Az infláció emelkedésével a hozamok is megugranak, és ennek eredményeként a jen nagyot esik. Végső megoldásként a központi banknak a monetáris lazításhoz hasonló lépésekhez kell folyamodnia, amelyek újra a jen erősödéséhez vezetnek.

3. Kína bevezeti az olaj-jüant

Kína messze a legnagyobb olajimportőr, számos kitermelő pedig már most is boldogan elfogadja, hogy jüanban számoljon el az ázsiai országgal. Mivel az Egyesült Államok nemzetközi jelentősége és ereje fokozatosan csökken, és a jüan alapú nemzetközi árupiaci határidős ügyletek általában népszerűek, a Sanghaji Nemzetközi Energiatőzsde azon döntése, hogy jüan alapú nyersolaj határidős kontraktust indít el, zajos sikert fog aratni. Az olaj-jüan felfutásának hatására a CNY árfolyama jelentősen erősödik a dollárral szemben.

4. Megugrik a piaci volatilitás a részvénypiacokon tapasztalt válságok nyomán

A nemzetközi piacokon egyre több különleges jelenség tapasztalható – ezek közé tartozik a volatilitás alacsony szintje 2017-ben az eszközosztályok széles skáláján. A VIX és a MOVE indexek történelmi mélypontjaival párhuzamosan a részvények és az ingatlanpiacok új csúcsokat döntenek, ami gyakorlatilag szikrát vet a puskaporos hordóba – az S&P 500 index az 1987-ben tapasztaltakhoz hasonlóan gyors ütemben veszíthet értékéből, a volatilitás csökkenésére játszó befektetési alapok pedig gyakorlatilag megszűnnek létezni. Egy eddig ismeretlen, a volatilitás növekedésére játszó kereskedő 1000 százalékos hozamot ér el, és ezzel élő legendává válik.

5. Az amerikai választók éles balos fordulatot vesznek a 2018-as választásokon

2018-ban jelentős hatással lesz a politikára az Amerikai Egyesült Államok megváltozott demográfiai helyzete – a 35 év alatti, ezredfordulós népesség lép elő a legnagyobb demográfiai csoporttá, meghaladva ezzel a háború utáni baby-boom generációt. A fiatalabb szavazók Trump elnökkel szembeni ellenérzése, az egyre súlyosbodó egyenlőtlenség, amelyet tovább élesít a republikánusok cinikus adóreformja, illetve a demokrata jelöltek új generációja, akik nem félnek a Sanders-stílusú, baloldali populista megnyilvánulásoktól, az ezredfordulós szavazók tömegeit ösztönzik majd arra, hogy menjenek el novemberben szavazni. A demokraták a vita fókuszát a tömegek kedvéért az adóreformról a kiadás oldali élénkítésekre helyezi át (a deficit senkit nem fog izgatni). A harmincéves amerikai kincstárjegy hozama 5 százalék fölé száll el.

6. Az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai meghatározó szerephez jutnak az Európai Unióban

Az unió magját alkotó országok és az új, az unióhoz szkeptikusabban hozzáálló tagok közötti szakadék áthidalhatatlanná nő 2018-ban, és 1951 óta először Európa politikai középpontja a német-francia tengely irányából Közép-Kelet Európa irányába mozdul el. Az Európai Unió rendszerszintű működésképtelensége hamar felkelti a pénzügyi piacok aggodalmát, ami az euró értékében is megmutatkozik.

7. A Bitcoin a kutyák martaléka lesz

A 2017 decemberében elindított Bitcoin határidős tőzsdei kontraktus átütő sikert arat azon befektetők és befektetési alapok körében, akik sokkal szívesebben szállnak be határidős tőzsdei ügyletekbe, minthogy befektetéseiket közvetlenül a kriptodevizák piacain fektessék be. Hamarosan azonban a Bitcoin elveszíti a talajt a lába alól, miután Oroszország és Kína határozottan a partvonalra kényszeríti, illetve konkrétan be is tiltja a belföldi kereskedést a szabályozatlan kriptodevizákban – ezek hatására a Bitcoin összeomolhat.

8. Afrikai tavasz, Dél-Afrika előretörése

Meglepő események láncolatát követően 2018-ban a demokratikus átalakulási hullám végig söpör a Szaharától délre eső afrikai országokon. Zimbabwe időtlen idők óta hivatalban lévő elnökének, Robert Mugabénak a 2017 végi lemondatása politikai változásokat indukál több más afrikai országban is. A dél-afrikai Jacob Zumát is lemondatják, a kongói Joseph Kabila pedig példátlannak tekinthető tiltakozással találja szembe magát, amelynek hatására kénytelen elhagyni az országot. A folyamat legnagyobb nyertese a Dél-afrikai Köztársaság lesz, a ZAR a feltörekvő devizák közül a befektetők kedvencévé válik. Ez a teljesítmény a világgazdaság legdinamikusabb növekedési ütemét hozza el Dél-Afrikába, illetve az országhoz kapcsolódó régió gazdaságai számára.

9. A Tencent átveszi az első helyet az Apple-től

A világ legnagyobb lélekszámú országa, Kína, ahol az életszínvonal gyors ütemben növekszik, megnyitja tőkepiacát, illetve reformprogramjaival kedvező hatást gyakorol a befektetői hangulatra. Ez különösen látványos a kínai technológiai szektorban, ahol a piacvezető Tencent részvényei 120 százalékkal emelkednek 2017-ben. A piaci kapitalizáció szempontjából 2017 végére a Tencent a világ öt legnagyobb vállalata közé emelkedett, megközelítette az 500 milliárd dollárt, ami már a Facebook szintje. 2018-ban a Tencent árfolyama újabb 100 százalékkal emelkedik, ezzel állva hagyja vetélytársait és az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt is meghaladva átveszi az első helyet az Apple-től.

10. Eljön a nők ideje

A felnövekvő generációban a nők lassan magasabb végzettségeket szereztek, mint a férfiak – az amerikai egyetemeken az alapszakokon ma már 50 százalékkal több nő diplomázik, mint férfi. Az üzleti jellegű területeken közel 50% a nők aránya a diplomázók körében. 2017-ben ugyanakkor a Fortune 500 listáján szereplő társaságok gazdasági vezetői közül mindössze 6,4 százalék volt nő – érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek a nők többet keresnek, mint a velük azonos pozícióban dolgozó férfiak.

A változást azonban semmi nem állíthatja meg, és ennek nem csak az egyenlősdi az oka, hanem az a gyakorlati indok is felmerül, hogy a nőkben rejlő potenciál kihasználásával úgy növelhető a termelés, hogy ehhez nem szükséges a népesség növekedése. Ez pedig komoly érv a mai fejlett gazdaságokban, ahol komoly kihívást jelent a termelékenység stagnálása és az elöregedő társadalom. 2018-ban a soviniszta öregfiúk klubját alaposan felforgatják a részvényesek, és az év végéig a Fortune vállalatok közül több mint hatvannál nő lesz a vezető.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit adó- és vámhivatal vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos...

1,5-2 százalékos GDP-veszteséget szenvedett el a brit gazdaság a...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét Trump keltett riadalmat »