Mégis eléri a recesszió a briteket?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint tartósan gyenge növekedési időszak előtt áll a brit gazdaság, mivel a fogyasztás és a beruházások lendülete is várhatóan kifullad a következő években.

Csalóka benyomás

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn közzétett új, átfogó őszi előrejelzése szerint a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak ugyan, hogy a brit gazdaság átvészeli az EU-tagságról júniusban tartott, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert népszavazás sokkját, ez azonban "csalóka benyomásnak bizonyulhat", és a font meredek gyengülése már a közelgő bajok előjele lehet.

Az ITEM Club londoni elemzői az idei évre még 1,9 százalékos GDP-növekedést várnak, de azt is valószínűsítik, hogy jó ideig ez lesz a brit gazdaság legjobb éves teljesítménye. A cég jövőre alig 0,8 százalékos növekedéssel számol, és 2020-ra is csak 1,8 százalékig visszagyorsuló növekedési ütemet jósol.

A ház szerint mindinkább egyértelművé válik, hogy Nagy-Britannia a "hard Brexit" felé halad, vagyis nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is várhatóan kivonul.

Nem sok jóra számíthat London

Az ITEM Club szerint az is egyre valószínűbb, hogy az európai uniós partnerek sem bánnak majd kesztyűs kézzel Londonnal a kilépési tárgyalások során. Mindezek alapján konszenzusossá vált az a vélemény, hogy a brit gazdaságnak nem lesz akadálytalan hozzáférése az EU egysége belső piacához az uniós tagság megszűnése után - áll az ITEM Club 23 oldalas előrejelzésében.

A ház londoni elemzőinek kimutatása szerint az EU-piac részaránya a teljes brit exportból az 1990-es évek végére jellemző 60 százalékról mára 45 százalékra csökkent, és várhatóan a következő években még tovább csökken.

Ennek ellenére, ha Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy kilépésének időpontjában nincs kedvezményes kereskedelmi megállapodása az EU-val, és az unióval folyó brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere lép érvénybe, a brit hazai össztermék (GDP) 2030-ra 4 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság az akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne - áll az ITEM Club hétfőn ismertetett hosszú távú előrejelzésében.

Nem hiányzik a vám

A brit gazdaság legnagyobb szektorainak képviselői folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság megszűnése után is hozzá kell férnie az unió egységes belső piacához, ellenkező esetben súlyos gazdasági következmények várhatók.

Legutóbb a Brit Iparszövetség (CBI), a feldolgozószektor vállalati szövetsége (EEF), a brit technológiai szektor cégeit képviselő techUK, valamint a világ legnagyobb globális üzleti érdekképviseleti szervezete, az International Chamber of Commerce (ICC) brit tagozatának vezetői tettek közzé közös nyílt levelet, hangsúlyozva: szabadkereskedelmi megállapodás nélkül, a WTO-szabályok alapján az EU-piacra irányuló brit áruexport 90 százalékát terhelhetik vámok a Brexit után. Ez a brit élelmiszeriparnak 20 százalékos, a brit autóiparnak 10 százalékos költségtöbbletet jelentene, ami súlyos és tartós károkat okozna a brit gazdaságnak.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy az importra is komoly vámterhek rakódhatnak "hard Brexit" esetén. A BRC számításai szerint az EU-ból importált hústermékeket akár 27 százalékos, az unióból érkező ruhákat és cipőket 11-16 százalékos vámok terhelhetik a jelenlegi zéró vámteher helyett. A BRC hangsúlyozza, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek deflációja után a brit kiskereskedelmi szektor már nemigen tudná elviselni e vámköltségeket.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »