Mégis életbe lépnek az importvámok, Peking bosszúra készül

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Donald Trump amerikai elnök döntött, Washington életbe lépteti az importvámot, amely 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket érint - közölte a Wall Street Journal (WSJ). Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A WSJ értesülése szerint az amerikai elnök a döntés meghozatala előtt egyeztetett egyebek között a Fehér Ház szakértőivel, a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium illetékeseivel.

Jöhet a bejelentés, majd a válaszlépés

Egyes források szerint Donald Trump akár már pénteken bejelentheti a döntést. A 25 százalékos vámmal sújtott termékek listáját pedig a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén jelezte: a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi.

Donald Trump több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A piaci egyensúly kibillenése következhet

Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer féle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Elemzők szerint Washington elsősorban azokat a termékeket sújtja vámmal, amelyeknek az előállításához szükséges tudást részben illegálisan szerezte meg Kína.

Peking már akkor "határozott tiltakozását" jelentette be a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, ami szerinte "a piaci egyensúly kibillenéséhez vezet".

A minisztérium akkori közleménye szerint "nem fogunk ölbe tett kézzel ülni és nézni, hogyan sértik meg Kína törvényes jogait, azonnal ellenlépéseket teszünk".

Úgy volt, hogy lefújták a kereskedelmi háborút

Ahogy lapunk is beszámolt róla, május végén még attól volt hangos a sajtó, hogy Kína és az Egyesült Államok megegyezett, lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat.

"A két fél egyetértésre jutott. Nem bocsátkozunk kereskedelmi háborúba" - húzta alá Liu, aki a kínai tárgyalódelegáció vezetője volt Washingtonban, ahol Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel egyeztettek.

Nem sokkal korábban Washingon és Peking közös közleményben tudatta, hogy megállapodás született arról, hogy intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya Kínával szemben.

Igaz, a közlemény arról már nem szólt, hogy ezzel felfüggesztik-e azoknak az amerikai vámoknak a bevezetését, mellyel 50 milliárd dollár értékű kínai árut sújtana az Egyesült Államok. Az USA valószínűleg nemmel válaszolt erre a kérdésre.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Decemberben is folytatta lejtmenetét az USA ipara »