Mégis vágni fog a jegybank?

| forrás:
mti/TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Akár már március 22-én újraindulhat a kamatcsökkentési ciklus, amelynek eredményeként az 1,35%-os irányadó instrumentum 1% alá csökkenhet. A gazdaság fundamentumai a forint erősödése, a jegybanki politika a gyengülése irányába mutat.

Minden jel a kamatcsökkentésre mutat

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési hajlamot tükröző jelzései kamatcsökkentési várakozást indokolnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői Budapesten tettek tájékozódó látogatást. A tárgyalásaikról összeállított, szerdán Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: a jegybank jelzései alapján 0,35 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,00 százalékra csökkenő alapkamatot várnak az idei évre.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint az MNB - tekintettel a robusztus magyar fizetésimérleg-pozícióra is - érzékeny az eurójegybank (EKB) várható újabb mennyiségi enyhítési hullámából eredő forinterősödési nyomásra. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői közölték: budapesti megbeszéléseiken szerzett tapasztalataik arra utalnak, hogy a kamatcsökkentés időzítése erősen függ az EKB március 10-ei ülésének piaci fogadtatásától.

Még nem ebben a hónapban

A ház londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy az MNB Monetáris Tanácsa már az e havi kamatdöntő ülésen csökkentené az alapkamatot, hacsak az EKB nem jelent be egy olyan váratlanul erőteljes enyhítési csomagot, amelynek hatására a forint gyors ütemben jóval a 310 forint/euró árfolyamszint alá erősödik.

Az MNB emellett valószínűleg előbb látni szeretné a kéthetes betéti eszköz kivezetésének hatásait is - érvelnek szerdai beszámolójukban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői. A ház mindezt egybevetve azzal számol, hogy az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusa a második negyedévben kezdődhet, kisebb, 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: a 0,60 százalékos alapkamat támogatja az árstabilitást »