-->

Megjelent hazánk a német cégek radarján

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Növekvő étvágy jelentkezett az utóbbi időben a cégeladások és felvásárlások piacán. Bár volt egy kis megtorpanás a 2015-16-os években, de a szakemberek ismét növekedést jeleznek előre. A régiós adatok szerint nagyon sok német cég néz potenciális célpontokat hazánkban.

Készülhetnek a hajrára a magyar cégek

Továbbra is kivárás jellemzi az M&A piacot a közép-kelet európai régióban. 2016 harmadik negyedévében mindössze 45 üzlet köttetett, 2,3 milliárd dollár értékben az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén. Ez 43 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest; ezzel az elmúlt 8 év legalacsonyabb teljesítményét nyújtva. Az országokon belüli akvizíciók domináltak, de csökkent a magántőke befektetések volumene.

Ahogy az elmúlt negyedévben, így most is az ipari és vegyipari szektor volt a legerősebb a felvásárlási ügyletek ötödével. Ezt a kiskereskedelmi (17,8%), az üzleti szolgáltatások (15,6%) és a Technológia, Média és Telecom (13,3%) szektor követte. A legalacsonyabb üzletkötési szám ezúttal a pénzügyi szektorban volt látható, a 3 üzlet a piac 6,7 százalékát jelentette. A gyenge eredmény ellenére a régióban továbbra is fontos marad a szektor, hiszen a megkötött 3 üzletből kettő (a grúziai és lengyel pénzintézet) a régió legnagyobb üzlete közé tartozik.

A tíz legnagyobb üzletkötés összesen 1,4 milliárd dollárt ért, ami a tranzakciós érték mintegy 60 százaléka. Az év harmadik negyedévében megfigyelhető érdekes jelenség volt az országokon belüli tranzakciók száma – a top 10 üzletből 7 esetében az ajánlattevő és a felvásárolt vállalat is az ugyanazon országban voltak. Ezek közül Lengyelországé 3 tranzakcióval a legnagyobb szám.

Kitekintés 2016 végéig

A növekvő üzleti optimizmus hatására erősödő aktivitást várhatunk az év hátralevő részére. Az eladási és vételárak közelítenek egymáshoz, a magántőke és adósságfinanszírozás is egyre elérhetőbb, amik következtében számíthatunk a M&A tevékenység mind mennyiségében, mint mértékében való növekedésére.

A piacon elérhető információk alapján jelenleg 766 folyamatban lévő, vagy várható akvizíciót látunk, amivel a régiónk a HORIZONS legutóbbi számában szereplő régiók közül a harmadik helyre lépett, majdnem utolérve Kínát - magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere, a Horizons CEE&CIS régió szerzője.

Ha az alapkamatok továbbra is alacsonyak maradnak és az üzleti bizalom továbbra is növekszik, akkor erős utolsó negyedév elé nézünk.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Már nemcsak megszorításban gondolkodnak a cégek »