Megkezdődött az amerikai jelentési szezon

| forrás:
ACTION HELLER Consulting
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az egyesült államokbeli harmadik negyedévi jelentési szezon a múlt héten kezdődött, és három kiemelkedően fontos pénzintézeti jelentés is kijött: a Citigrouptól, a JPMorgan Chese-től és a Wells Fargo-tól.

Összességében jók voltak a számok, de a JPMorgan Chase árbevétele némileg elmaradt a várakozásoktól. Ugyanakkor megfigyelhető a befektetők optimizmusának csökkenése az amierikai bankokkal kapcsolatban, annak ellenére, hogy a kamatlábak emelkednek. Ez önmagában szokatlan jelenség, amelynek az lehet az egyik fő oka, hogy a bankok számára kedvező tényezők, különösen az egyesült államokbeli adóreform és az emelkedő kamatlábak pozitív hatásai a Q3/Q4-es időszakban csúcsosodnak, és a későbbiekben ezek a hatások várhatóan gyengülni fognak.

Az S&P 500 vállalatai az idei második negyedévi jelentési szezonban adták közre a pénzügyi válság óta mért legnagyobb ütemű értékesítési növekedést, amely 9,4% volt év/év alapon. Az eddigi Q3-as jelentések ennél kisebb ütemű növekedést mutatnak az értékesítésben, de még nagyon az elején vagyunk a jelentési szezonnak. Mindenesetre az Egyesült Államok gazdasága igen jó számokat produkál, ezért valószínűleg tart még a lendület, de már látható, hogy 2019-ben számos vállalat szembesül olyan hátráltató tényezőkkel, mint a dráguló hitelek vagy a gyengélkedő külső piacok, és az adóreform kedvező hatása sem fog annyira érvényesülni, mint 2018-ban. A portfóliómenedzsereknek el kell gondolkozniuk az amerikai részvények súlyozásán, mert az amerikai vállalatok jelenlegi értékelése a 2019-re vonatkozó optimista várakozásokon alapul, és kétséges, hogy a vállalatok nagy része hozni fogja az elvárt számokat.

A héten kijövő jelentésekből hármat emelünk ki, mert ezek fontos jelzéseket adnak a globális gazdaság jelenlegi folyamatairól.

Netflix

A világ vezető videó- és filmtartalom-szolgáltatója kedden, az amerikai piaczárás után hozza ki a számait. Az elemzők az egy részvényre jutó nyereségre (EPS) 0,80 dolláros értéket várnak, ami 106%-os növekedés év/év alapon, köszönhetően annak, hogy a költségek már korántsem olyan ütemben nőnek, mint a bevételek. A társaság nemzetközi terjeszkedése a növekedés fő motorja, és amíg ez folytatódik, addig a Netflix cash flow termelő képessége is torzított képet mutat. A működésből származó cash flow az elmúlt 12 hónapban negatív volt. A Netflix Q3-as jelentése a teljes tech szektor megítélése szempontjából is fontos.

ASML

A hollandiai székhelyű félvezetőgyártó társaság szerdán, az amerikai piac nyitása előtt teszi közzé a jelentését. Az elemzők az egy részvényre jutó nyereség 18%-os emelkedésére számítanak (év/év), az árbevétel pedig 13%-kal (év/év) nő a várakozások szerint. A félvezetőgyártó vállalatok eredményei több okból is kiemelt figyelmet érdemelnek. Egyrészt sokan tartják a szektor teljesítményét fontos indikátornak a gazdaság egészére nézve, másrészt az elmúlt két évben 80%-kal nőtt a félvezetőgyártók nyeresége. Ugyanakkor a szektor különösen érzékeny az amerikai-kínai kereskedelmi háború fejleményeire, és a termékárakra is erős nyomás nehezedik, így érdemes megfontolni a szektorban való kitettség csökkentését.

American Express

A fogyasztási célú kiadások fő motorja a hitelezés, így az American Express teljesítménye mindig is fontos volt a lakossági fogyasztás és az Egyesült Államok gazdaságának megítélése szempontjából is. A társaság csütörtökön, piaczárás után jelent, az elemzők 18%-os és 19%-os növekedést várnak az egy részvényre jutó nyereség, illetve az árbevétel tekintetében (év/év alapon). Az elemzők árgus szemmel figyelnek minden olyan jelet, ami a hitelezés szűkülésére vonatkozik, de a várakozások szerint az American Express Q3-as jelentése nem fog ilyet szállítani.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zwack released its Annual Report and the Resolutions of the Board of Directors »