Meglepetés adatot közölt Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Meglepetésre romlott októberben a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban - mutatja a Michigan egyetem pénteken közzétett szokásos havi felmérése. Az augusztusi stagnálás és a júliusi csökkenés után szeptemberben emelkedtek a termelői árak. Augusztusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau pénteken közzétett kimutatása szerint.

Nem ezt várták

A fogyasztói hangulatindex 87,9 pontra csökkent a szeptemberi 91,2 pontról. Az elemzők javulást, 91,9 pontot vártak. Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 82,7 pontról 76,6 pontra esett.

A Reuters/Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

Emelkedtek a termelői árak

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 0,7 százalékkal emelkedett a termelői árindex. Az adatok 0,1 százalékponttal meghaladják az elemzői várakozásokat.

A termelői árindexet a nagykereskedelmi energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése nyomta fel.

Az adatok továbbra is messze elmaradnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2 százalékos inflációs célszámától. A pénzromlás üteme már több mint négy éve nem éri el ezt a szintet.

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szeptemberben az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,6 százalékkal nőtt szezonális és naptári kiigazítással a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest. Járművek nélkül a kiskereskedelmi forgalom a 0,4 százalékos elemzői várakozások feletti mértékben, 0,5 százalékkal emelkedett szeptemberben.

A kiskereskedelmi forgalom augusztusi alakulására vonatkozó adatot a Census Bureau felülvizsgálat után 0,3 százalék csökkenésről 0,2 százalék csökkenésre módosította. A járművek nélküli kiskereskedelmi forgalmat pedig 0,1 százalék csökkenésről 0,2 százalék csökkenésre.

Az egy évvel korábbihoz képest augusztusban 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A júliustól szeptemberig tartó periódusban a kiskereskedelmi forgalom 2,4 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A gazdaság korona-mátrixa (a DOLOG) »