-->

Meglepő fordulat a katalánoknál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták kedd este Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását - tudatta a barcelonai vezetés szóvivője. A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülést tart, amelyen értékelni fogják a katalán elnök nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről.

"Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam" - áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök.

A híres beszéd

Puigdemont kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen értékelni fogják a katalán elnök nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este 7 óra után kezdte meg parlamenti beszédét, amelyben értékelte az aktuális politikai helyzetet.

Az elnök úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. "Vállalom a Katalónia népe által rám ruházott felhatalmazást, hogy a tartomány független állammá váljon" - mondta az elnök az október elsején lezajlott - erőszakos cselekményekbe torkollott - népszavazás eredményére utalva.

A katalán elnök felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte.     

A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

Nem létezik, nem történt meg

"Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg" - fogalmazott Soraya Sáenz de Santamaría, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is.

A politikus szerint a katalán kormány nem követheti az október 1-jei népszavazás eredményét, mert az illegális cselekmény volt, megtévesztő, és garanciák nélküli.

"Demokraták között a párbeszéd a törvényen belül zajlik, tiszteletben tartva a játékszabályokat, és nem kedvük szerint alakítva őket" - fogalmazott, hozzátéve: ebben senki sem tarthat igényt közvetítésre anélkül, hogy visszatérne a törvényességhez és a demokráciához.

Nem tudja hol van és kivel

A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: "egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni".

Sáenz de Santmaría beszámolt arról is, hogy a spanyol kormányfő felvette a kapcsolatot a spanyol parlament legnagyobb pártjaival, mert "a lehető legnagyobb konszenzusra törekszik".

A sajtótájékoztató előtt érkezett meg a kormányfő madridi hivatalába Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elfogadták a költségvetést a spanyolok »