Meglepő számokat produkált a japán export

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál jóval kedvezőbben alakult Japán exportja novemberben, köszönhetően annak, hogy jelentősen gyengült a jen dollárhoz viszonyított árfolyama a külföldi kereslet élénkülésével párhuzamosan.

Borúsabbak voltak az elemzők

A japán pénzügyminisztérium hétfőn közzétett adatai szerint az export értéke éves összevetésben 0,4 százalékkal csökkent novemberben. Elemzők 2,0 százalékos visszaesésre számítottak az októberi 10,3 százalékos csökkenés után. A legnagyobb kereskedelmi partnerországba, Kínába irányuló japán kivitel értéke 4,4 százalékkal növekedett novemberben az autóalkatrészek iránti kereslet bővülésének következtében. Kilenc hónapja először fordult elő, hogy a Kínába irányuló japán export bővült.

A japán kivitel mennyisége 7,4 százalékkal növekedett éves szinten, míg az előző hónapban még 1,4 százalékkal csökkent. "A jen gyengülése sokat segített, de a mennyiség azt mutatja, hogy valóban fellendült az export" - mutatott rá Tonucsi Sudzsi, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities vagyonkezelő vezető közgazdásza.

Közben csökkent az import

Novemberben 8,4 százalékot veszített értékéből a japán jen a dollárhoz képest az amerikai kamatemelési várakozásra, így az export jenben kifejezett értéke is növekedett. Decemberben folytatódott a jen gyengülése, a dollárhoz viszonyított árfolyam tízhavi mélységben van. Japán importja 8,8 százalékkal csökkent novemberben, szemben az elemzői várakozások 12,6 százalékos visszaesést jósoló mediánjával.

Különösen a gyógyszerek, a kőolaj és a cseppfolyós földgáz behozatala csökkent. Novemberben a világ harmadik legnagyobb gazdaságának külkereskedelmi mérlegében 152,5 milliárd jenes (1,29 milliárd dolláros) többlet keletkezett a szakértők által várt 227,4 milliárd jen szufficittel szemben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökken az orosz kőolajexport vámja »