Meglepte az elemzőket a külkereskedelmi adat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A várakozásokat meghaladta a külkereskedelmi áruforgalom januári többlete, és az aktívum ebben az évben is elmarad ugyan az előző évitől, de a csökkenés kisebb lesz a tavalyinál, ezzel a GDP növekedésére gyakorolt fékező hatása is mérséklődik - közölték piaci elemzők azt követően, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a januári külkereskedelmi forgalomra vonatkozó első becslését.

2018 januárjában az export euróban számított értéke 10, az importé 9,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 113 millió euróval nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált első becsléséből.

Az adatok szerint kivitel értéke 8,5 milliárd eurót (2623 milliárd forintot), a behozatalé 7,8 milliárd eurót (2416 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi többlet 676 millió euró (208 milliárd forint) volt.  A kivitel 80, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az export euróban számított értéke 10, az importé 9,3 százalékkal nőtt 2018 januárjában az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: KSH

Robosztus belső kereslet

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint januárban a robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a dübörgő európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése.

Az idén a külkereskedelmi többlet mintegy 200 millió euróval 7,88 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 8,082 milliárd euróról, ami 1,643 milliárd euróval kevesebb lett az előző évinél.

Az első hónapban impozánsan bővülő külkereskedelmi többlet arra utal, hogy az erős belső kereslet mellett a külkereskedelmi egyensúly javulása is hozzájárul a GDP növekedéséhez, így a GDP növekedési üteme idén akár 4,5 százalékra is gyorsulhat - tette hozzá.

Eltérő várakozások

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője kommentárjában kifejtette: a KSH által közzétett külkereskedelmi többlet januárban 676 millió eurót tett ki, ami alacsonyabb lett az Erste által várt 740 millió eurónál, de jelentősen meghaladta a Bloomberg  felmérésében kialakult 501 millió eurós konszenzust.

A 2018-as kilátásokról közölte: az ország főbb exportpiacainak kedvező konjunkturális kilátásai támogatják az export bővülését, azonban ezzel párhuzamosan a fogyasztás és a beruházások élénkülése is folytatódik, amelyeknek importvonzata magas.

Emiatt várakozásuk szerint a következő hónapokban az import növekedési üteme várhatóan ismét meghaladja majd az exportét, azaz ennek fordítottját, ami januárban volt, átmenetinek gondolják.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »