Meglepte az elemzőket Nagy-Britannia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kissé gyorsult a brit gazdaság növekedése tavaly a negyedik negyedévben, az egész éves növekedés azonban valamelyest elmaradt a 2016-ban mért ütemtől.

Lassulóban a britek?

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett előzetes becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal bővült 2017 utolsó három hónapjában a harmadik negyedévi 0,4 százalékos növekedés után.

Az ONS előzetes adatai szerint 2017 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt. Ha a végleges adat ezt megerősíti, akkor 2012 óta a tavalyi volt a leglassabb éves brit növekedés. A brit GDP 2016-ban 1,9 százalékkal bővült.

Ellenállóbbak, mint várták

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az adatokat kommentálva kifejtette: a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után - amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - aligha gondolhatta volna bárki, hogy a brit gazdaság 2 százalékhoz közeli ütemben bővül a referendum utáni évben.

A CEBR elemzői is jelentősebb negatív aktivitási sokkal számoltak, ám a brit gazdaság a vártnál ellenállóbbnak bizonyult, és bár a font gyengesége kikezdte a fogyasztók vásárlóerejét, a brit feldolgozószektornak komoly külső versenyképességi előnyt eredményezett.

A CEBR hangsúlyozza azt is, hogy a világgazdaság erőteljes ütemben bővül, és valószínűleg Nagy-Britannia volt a fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyetlen olyan tagja, amelynek tavalyi növekedése lassult 2016-hoz mérve. A ház kiemelte, hogy bár továbbra is a szolgáltatási szektor adja a legnagyobb növekedési hajtóerőt, a fogyasztói vásárlóerő növekedésének lefulladásával azonban ennek a szektornak a bővülési üteme is megfeleződött 2015 óta.

Figyelmeztet a jegybankelnök

A Brexit kedvezőtlen aktivitási következményeiről szólt pénteki nyilatkozatában a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója is. Mark Carney a BBC rádió politikai-közéleti magazinműsorában kijelentette: a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, a brit gazdaságban ugyanakkor "az egyszámjegyű tartomány alsó vége felé jár".

A Bank of England vezetője közölte, hogy a nominális brit GDP-érték máris egy százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank az EU-tagságról tartott népszavazás előtt erre az évre várt. Carney szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent.

Rosszak a számok

Nagy londoni elemzőházak szerint hosszú távon is súlyos gazdaság veszteségeket okozhat, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az Európai Unióból, hogy távozásáig nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodásra jutnia az EU-val.

A Cambridge Econometrics nevű tekintélyes gazdaságkutató központ londoni elemzőrészlegének legutóbbi előrejelzési forgatókönyve szerint ha Nagy-Britannia és az EU között nem jön létre szabadkereskedelmi megállapodás, és a kétoldalú kereskedelmi forgalomra a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - ami vámok megjelenésével járna -, akkor 2030-ig 480 ezernél több munkahely szűnne meg Nagy-Britanniában, és a brit hazai össztermék értéke 2030-ban 3 százalékkal - 55 milliárd fonttal - lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság abban az évben az Európai Unió tagjaként elérhetne.

A ház számításai szerint ugyanebben az időszakban 50 milliárd font értékű potenciális közvetlen külföldi tőkebefektetés is elveszne.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erős zuhanásra figyelmeztet a német jegybank »