Megmondja a kormány, mit vár a bankoktól

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EBRD-vel kötött kormánymegállapodással összhangban várhatóan a jövő héten a parlament elé kerül a bankadó csökkentésére vonatkozó törvényjavaslat, miután a kormány azt már megtárgyalta - jelentette be Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Portfolio.hu Hitelezés konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Tartják magukat a megállapodáshoz

"Ebben se több, se kevesebb nem lesz, mint ami az EBRD-vel kötött megállapodásban van" - tette hozzá az államtitkár.

Orbán Gábor elmondta, hogy a kormány továbbra is tartja magát ahhoz - erről a szerdai kormányülésen is állásfoglalás született -, hogy az EBRD-vel megkötött szerződésben szereplő módon terjesztik be a jövő évi bankadó csökkentésére szóló javaslatot. Az államtitkár szerint a befektetési szolgáltatói szektor gondjait is úgy próbálja megoldani a kormány, hogy ne sérüljenek az EBRD-vel kötött megállapodásban foglaltak.

Megegyezhetnek a magáncsődről

Orbán Gábor kiemelte, hogy a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások alapján egyes kérdésben most nagyon bizakodó, például a magáncsőddel kapcsolatban kompromisszumos megoldás várható.

Ezt várják a bankoktól

Az év végén, a jövő év elején a magyar GDP alakulása olyan pályára állhat, amikortól már komoly szükség lesz a hitelezés bővülésére - mondta az államtitkár.

A kormány a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramban is rögzítette, hogy Magyarországnak olyan hatékonyan, átláthatóan és körültekintően működő bankokra van szüksége, amelyek hitelezésükkel támogatják a növekedést.

A kormány prosperáló bankrendszert tart kívánatosnak - mondta Orbán Gábor. Orbán Gábor kifejtette: a hazai bankrendszer túlzottan szétaprózódott, az itt működő 8-9 univerzális nagybank nem tudja azokat a hatékonysági előnyöket felmutatni, amelyek jobban garantálják a tisztességes működést, másrészt megfelelő jövedelmezőséget biztosítanak.

Állami tulajdon növeli a hatékonyságot?

Orbán Gábor a hazai bankszektorban az állami tulajdonszerzéseket, a többségében hazai tulajdonú bankrendszer szükségességét egy hatékonyabban működő bankszféra érdekében tartotta szükségesnek. Ennek ellenére az állam nem akarja, hogy hosszú távon a bankok állami kézben maradjanak - emelte az államtitkár.

A bankrendszernek a devizahiteles elszámolás 600-700 milliárd forintos közvetlen veszteséget okoz, de a másik oldalon a banki mérlegek jelentősen megtisztulnak, ez segítheti a hitelezés ismételt, jelentősebb beindulását. Orbán Gábor kijelentette, hogy a forintosítás módjáért és időzítéséért az OECD főtitkára megdicsérte a kormányt.

Szóba került a brókerbotrány

  A legnagyobb konfliktus ma a kormány és a bankrendszer kapcsolatában a brókercégek bűnügyeinek megoldásával kapcsolatos. Ez részben a Quaestor-törvényben ölt testet, részben a Beva leendő nagy negatív egyenlegében. El fog dőlni, hogy sikerül-e olyan megoldást találni, ami a jó viszony szellemében születik, e tekintetben Orbán Gábor kifejezetten optimista.

   Random Capital
   Hirdetés
   Lakáshitel-kalkulátor
   Hirdetés
   Ezt olvasta már?

   2021 hozhatja meg a gyors gazdasági növekedést »