Mégse jött be Svájcnak a küszöb eltörlése?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Svájcban 2012 közepe óta a leggyorsabb ütemben csökkentek márciusban a fogyasztói árak éves összehasonlításban, ami arra utal, hogy erősödött a deflációs nyomás azóta, hogy a svájci jegybank feladta a frank árfolyamküszöbét.

A svájci statisztikai hivatal szerdán közzétette adatai szerint márciusban éves összevetésben 0,9 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a februári 0,8 és a januári 0,5 százalékos visszaesés után. Februárhoz képest viszont 0,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A svájci nemzeti bank (SNB) január 15-én váratlanul törölte el a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan ezen a szinten küzdeni a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. A döntés után frank árfolyama drasztikusan emelkedett, növelve a deflációs kockázatokat. A jegybank arra számít, hogy idén 1,1 százalékkal fognak csökkenni a fogyasztói árak, ami a legnagyobb mértékű visszaesés lenne 1950 óta.

Fritz Zurbrügg, az SNB kormányzótanácsának tagja márciusban kijelentette, hogy nem számítanak arra, hogy Svájc deflációs spirálba kerüljön. Megismételte, hogy szükség esetén a svájci központi bank kész beavatkozni a nemzetközi devizapiacon a monetáris feltételek megváltoztatásának érdekében.

Egy múlt héten ismertetett közvélemény-kutatás tanúsága szerint a svájci szavazók 56 százaléka helyesli, hogy az SNB eltörölte az árfolyamküszöböt. A recesszió és a defláció elleni védekezést szolgáló árfolyamküszöböt 2011 szeptemberében vezette be az SNB.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Defláció gyakorolhat nyomást a Japán gazdaságra »