Megsínylik a francia szolgáltatók a terrort

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A november 13-i párizsi merényletek nyomán lassulhatott a növekedés Franciaország szolgáltatási ágazatában novemberben, de a magánszektor az előzetes adatok szerint így is bővült, köszönhetően a feldolgozóipar javuló teljesítményének is - ezt mutatják a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek (BMI) novemberi előzetes adatai.

Ismét 52 pont alatt

A hétfőn közölt jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 51,3 pontra csökkent novemberben az októberi 52,6 pontos végleges adatról. Az index értéke január óta a növekedési tartományban tartózkodik.

Módszertan
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A támadás hatásai

Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi. A francia gazdaságban meghatározó szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 51,3 pontra csökkent az októberi 52,7 pontról. Elemzők 52,6 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 50,8 pontra emelkedett az előző havi 50,6 pontról. Elemzők 50,7 pontot vártak.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza a felmérést kommentálva rámutatott, hogy a szolgáltató szektorban a bővülés lassulása alapvetően a párizsi merényleteknek tudható be. A felmérésben részt vevő szolgáltatási vállalkozásoknak a 60 százaléka, a feldolgozóipari cégeknek pedig 52 százaléka a merényletek után juttatta el a kitöltött kérdőíveket a Markitnak.

Az utóbbi pár negyedévben a felmérések a francia gazdaság teljesítményének fokozatos javulásáról tanúskodtak. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a párizsihoz hasonló terrortámadásoknak általában nagyon rövid távú hatásai vannak. A negyedik negyedévben a turizmus és a kiskereskedelem teljesítményét valószínűleg visszavetik a merényletek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagyobb mértékben nőtt a francia üzleti bizalom »