Megszenvedheti Észak-Korea a kínaiak döntését

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankcióknak engedelmeskedve Kína nem importált vasércet, ólmot és szenet Észak-Koreából októberben, és egyúttal megszüntette a gázolaj, a benzin és a kukorica Észak-Koreába irányuló exportját - derült ki a kínai vámszolgálat pénteken közzétett adataiból.

Betartják a nemzetközi szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által augusztusban elrendelt újabb büntetőintézkedések szeptember 5-én léptek érvénybe. Az atom- és rakétaprogramja miatt szankciókkal sújtott Észak-Korea immár nem exportálhat szenet, vasércet, ólomércet, halat és tenger gyümölcseit sem.

Ha betartják, Észak-Korea exportbevételei legalább egyharmaddal, évente egymilliárd dollárral csökkenhetnek. 2015 júliusa óta először fordult elő, hogy Kína nem exportált benzint a szomszédos Észak-Koreába, míg a gázolaj esetében utoljára 2016 augusztusában volt kiesés. Az idei év első tíz hónapjában Kína 4,82 millió tonna szenet importált Észak-Koreából, ez éves összevetésben 74 százalékos csökkenést jelent.

Számok, számok, számok

A vasérc importja azonban 15,7 százalékkal nőtt, az ólomércé 12,8 százalékkal, a molibdénércé 25,5 százalékkal emelkedett, míg a cinkércé 97,7 százalékkal csökkent. Az Észak-Koreába irányuló kínai export esetében októberben éves szinten a szójaolaj mennyisége 24,4 százalékkal, a szójaliszté 65,3 százalékkal, az etanolé 114,5 százalékkal, a cukoré pedig 902 százalékkal nőtt, míg a keroziné 52,9 százalékkal, a rizsé pedig 82,9 százalékkal csökkent.

Az év első tíz hónapjában a szójaolaj exportja 37,2 százalékkal, a szójaliszté 163 százalékkal, a cukoré 4249 százalékkal, az etanolé 229 százalékkal, a keroziné 45,6 százalékkal, az autógázé 54,8 százalékkal, a finomított ólomé pedig 7255 százalékkal növekedett, míg a benziné 44,2 százalékkal, a gázolajé 63,9 százalékkal, a rizsé 7 százalékkal, a gyapoté pedig 24,1 százalékkal csökkent.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

EU-Kína megállapodás az áruk védelméről »