Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány viheti az ügyeket Rómában az őszi választásokig. Egyre csúnyábban fest az olasz részvényindex, nő a bizonytalanság az EU harmadik legnagyobb gazdaságában. Ön szerint mi is megszenvedjük az olasz válságot? Szavazzon!

Megszenvedjük Aligha kerülhetjük el az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságából induló válsághullámokat. Pláne, hogy az olasz gazdaság egyre mélyebb kátyúba kerül, zuhannak a részvényindexek, s még csak nem is látni az esés alját. Amit csak tetéz a politikai válság. Hiába nyerte meg a választásokat az 5 Csillag Mozgalom, többszöri próbálkozásra sem tudott kormányképes többséget összehozni. Az előrehozott választások azzal is járnak, hogy a kampányban tematizálódik az euró szkepticizmus. Emiatt a következő hónapokban eszkalálódhat az euró zóna perifériájának válsága.

Elkerül minket Nem szabad túlértékelni az olasz politikai fejleményeket. Nem véletlen, hogy a kormányalakítás kudarca még erősítette is az eurót. A szakértői kormánnyal ugyanis elhárult egyelőre az a veszély, hogy euró szkeptikus kormány alakuljon Rómában. Különösen a pénzügyminiszter személye lehetett volna nagyon megosztó az unión belül. Valójában az olasz válság nem a mi ügyünk. Emiatt fájjon azoknak a feje, akik a zónán belül vannak. A magyar gazdaság szempontjából sokkal izgalmasabb a feltörekvő piaci tőkekiáramlás, ami Argentína és Törökország számlájára írható.

Ezt olvasta már?

Csökkent az infláció az euróövezetben »