Megszólaltak a nagykutyák Trump győzelméről

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Uniós az Egyesült Államok stratégiai transzatlanti együttműködése a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a piacgazdaságba vetett hit értékein alapszik, ezt az együttműködést az elnökválasztás nyomán még erősebbre kell fűzni - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Donald Trumpnak, a 45. megválasztott amerikai elnöknek írt közös levelében szerdán. Az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára is gratulált szerda reggel Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez, bár az uniós vezetők egyike megjegyezte: az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködését.

Európai meghívás

Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levélben gratulált a republikánus párti elnökjelöltnek. Hangsúlyozták, az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai partnersége a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a piacgazdaságba vetett hit értékein alapszik, és ezt az együttműködést még erősebbre kell fűzni a közös kihívások kezelése érdekében.

Levelükben hangsúlyozták, a két térség évek óta a béke megőrzése, valamint polgáraik és a világ jólétének növekedésén fáradozik. Kiemelték, csak a szoros együttműködés képes megbirkózni az olyan kihívásokkal, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet működése, az Ukrajna területi egységét veszélyeztető konfliktus, a klímaváltozás, vagy a migráció.

Hozzátették, a mély együttműködést, erőfeszítést nem kímélve tovább kell szélesíteni, hogy az azt összekötő szálak is erősek és tartósak maradjanak.

Meghívták Donald Trumpot Európába. A látogatásra véleményük szerint leghamarabb a tervezett EU-Amerika csúcstalálkozón lesz alkalom. A megbeszélés lehetővé teszi, hogy feltérképezzék a következő négy év közös munkáját - tették hozzá.

Vannak megbeszélnivalók

Charles Michel belga miniszterelnök gratulált az új amerikai elnöknek, akinek azt kívánta, egyesítője legyen Amerikának és mindig nyitott a "tiszteletteljes párbeszédre".

Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és Belgium meg fogják tudni védeni a tolerancia és a szabadság közös eszményét és azt, hogy Amerika továbbra is szavatolja a biztonságot a NATO-ban való részvételén keresztül.

Didier Reynders belga külügyminiszter a választásokkal kapcsolatban kijelentette, nagyon óvatosnak kell lenni az új amerikai adminisztráció döntéseivel, ugyanakkor tiszteletben tartja az amerikaiak akaratát.

A belga diplomácia vezetője a kampányt lesújtónak nevezte, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új elnök össze tudja fogni Amerikát. Megjegyezte továbbá, a választások eredményében lehetőséget kell látnia Európának biztonsága és védelme megerősítésére.

Megérdemli a tiszteletet

Gratulációját fejezte ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki szerint az ingatlanmilliárdosnak "nyomasztó feladata", hogy most, a kampányt követően egyesítse a megosztott nemzetet. Kijelentette, hogy az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így "megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét".

A német szociáldemokrata politikus reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, "aggodalmat keltő" kijelentéseket remélhetőleg felváltja az "ésszerű együttműködés".

Mogherini is megszólalt

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt írta Twitter-üzenetében, hogy folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között, az amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül.

"Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét" - fogalmazott Federica Mogherini.

Erős NATO kell

Szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is gratulált Donald Trumpnak a választási győzelme alkalmából. Az észak-atlanti szövetség vezetője közleményében hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában "kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni", amelyben "az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha".

Mint írta, "az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is". Hozzátette, a katonai szervezet határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, azonban sok még a tennivaló.

Még korai bármit mondani

Szakértők szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el Trump álláspontja, részben mert nyíltan az Oroszországhoz közeledés mellett kötelezte el magát, részben pedig mert a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba. Az üzletember korábban úgy nyilatkozott, hogy orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-tagországoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

A Donald Trump elnökválasztási győzelmét követő bizonytalanság idején az Európai Központi Banknak (EKB) nyugodtabbnak kell lennie, mint a piacoknak - jelentette ki Peter Praet, a pénzintézet igazgatóságának tagja szerda délelőtt Brüsszelben. Sajtótájékoztatóján az EKB vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy még túl korai lenne reagálni a republikánus párti elnökjelölt győzelmére.

Természetesen általában ilyenkor áttekintjük az első napok ingadozásait, tehát türelmesnek kell lennünk, látni kell, hogyan alakulnak a dolgok" - szögezte le a tisztségviselő. Hozzátette, "nyugodtnak kell lennünk, nyugodtabbnak, mint a piacoknak".

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedés vártak, nem úgy lett »