Megtörik a hároméves svájci csúcs?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkent a svájci konjunktúramutató értéke augusztusban az előző havi, több mint hároméves csúcs után.

Enyhébb csökkenés jöhet

A felmérés szerdán közölt adatai szerint Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) hat hónapra előretekintő konjunktúramutatója 3,9 ponttal, 104,1 pontra csökkent a júliusi 108,0 pontról, amely 2013 novembere óta a legmagasabb érték volt.

Elemzők enyhébb csökkenésre, 107,0 pontra számítottak augusztusra. Augusztusban a vendéglátóipari vállalatok, valamint az építőipari és az exportorientált vállalatok kissé kedvezőtlenebbnek ítélték meg a jövőt. A feldolgozóiparon belül romlottak a fa- és a textilipar, javultak azonban az élelmiszeripar kilátásai.

Tavaly január óta a mélyponton 2016 augusztusában, 99,8 ponton, a csúcsponton pedig idén júliusban, 108,0 ponton állt a Kof konjunktúramutatója. A svájci gazdaság tavaly 1,3 százalékkal, egy évvel korábban 0,8 százalékkal nőtt. A svájci kormány arra számít, hogy idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal bővül a hazai össztermék.

Olvasta már? Bővülés vár a gazdaságra
Az élénk fogyasztói kedvnek és az exportnak köszönhetően a harmadik negyedévben is töretlen ütemben bővül a német gazdaság.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Brexit miatt is lassul a svájci gazdaság »