Megtorpan az MNB a jó hazai adatra?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipari teljesítményének "tisztes ütemben" folytatódó élénkülését mutatják a szerdán ismertetett márciusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI), jóllehet a szélesebb értelemben vett európai felzárkózó térség összteljesítményét rontja az orosz és a török adatok gyengülése.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint a magyar feldolgozószektor robusztus teljesítménye miatt a korábbi konszenzusos előrejelzésekben szereplő 1,50 százalékos alapkamat-mélypont elérése előtt leállhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újraindult kamatcsökkentési ciklusa.

Az oroszok nem olyan rosszak, mint amire számítottak

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban kilenc havi mélypontra, 50,1-re - vagyis a növekedés és a visszaesés elméleti határának tekintett 50-es érték közvetlen közelébe - süllyedt az e térségre februárban kalkulált 51,3-ról.

A cég szerint a múlt havi orosz BMI-mutató - amely 49,7-ről 48,1-re csökkent - arra vall, hogy jóllehet az orosz gyáripari szektor teljesítménye egyre gyengébb, azonban nem tűnik olyan összeomlásszerűnek az aktivitás lassulása, mint amitől korábban sokan tartottak.

Ez tükrözhet valamelyes importhelyettesítési folyamatot az orosz gazdaságban, és azt is jelezheti, hogy az orosz feldolgozószektor külső versenyképességét javította a rubel meredek gyengülése - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint mindez alátámasztja azt a vélekedést, hogy az orosz gazdaság problémáinak zöme a fogyasztókra, és nem az iparra zúdult.

Jól teljesített a három közép-európai EU-gazdaság

A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektorra külön kimutatott, súlyozott átlagolással számolt aktivitási mérőszám ugyanakkor a szélesebb európai felzárkózó térség átlagánál sokkal jobb, 55,2 volt márciusra, azonos az egy hónappal korábbival.

A Capital Economics elemzőinek számítási modellje szerint ez azt jelenti, hogy e három közép-európai EU-gazdaság feldolgozóipari termelésének éves összevetésű átlagos növekedése 8 százalék körül stabilizálódhat a következő hónapokban.

A ház szerint különösen biztató, hogy az átfogó BMI-mutatón belül az új exportrendelések részindexe növekedett, ami arra vall, hogy erősödik a német ipar kereslete.

A jegybankok visszavehetnek a lendületből

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a szerdán ismertetett magyar, lengyel és cseh BMI-mutatókat értékelve közölték: véleményük szerint erőteljes ugyan a kockázata annak, hogy ezekben a gazdaságokban az infláció középtávon is elmarad a célszintektől, a térség szilárd feldolgozóipari teljesítménynövekedése azonban ennek ellenére is csillapíthatja az országcsoport jegybankjainak monetáris enyhítési készségét, különösen Lengyelországban és Magyarországon.

A GS elemzői ennek alapján 2015 hátralévő részében már nem is várnak további lengyel jegybanki kamatcsökkentést, az MNB részéről pedig fokozatos ütemű, összesen 0,35 százalékpontos további enyhítést - vagyis 1,60 százalékos alapkamat-mélypontot - valószínűsítenek.

Csak 1,60 százalékig megy el az MNB?

Más nagy londoni házak is megkérdőjelezik most már, hogy az MNB újrakezdett enyhítési ciklusa a korábban széleskörűen jósolt 1,50 százalékos alapkamatig folytatódik-e.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői is azt valószínűsítették új prognózisukban, hogy a magyar jegybank további 0,35 százalékponttal 1,60 százalékig csökkenti alapkamatát. A ház szakértőinek véleménye szerint az MNB várhatóan 2015 közepéig szeretné befejezni kamatcsökkentési sorozatát, annak érdekében, hogy az enyhítési ciklus ne ütközzön az amerikai Federal Reserve első kamatemeléséből eredő potenciális piaci volatilitás esetleges átszűrődő hatásaival.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kamatmentes hitel megfizethetetlen áron? »