Megtorpant a német gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A várt szerény mértékű növekedés helyett nem változott az előző negyedévihez képest a német bruttó hazai termék a negyedik negyedévben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált jelentése alapján.

A negyedik negyedévben szezonális, naptári és árkiigazítással nem változott a német bruttó hazai termék a harmadik negyedévihez képest. A 2018 negyedik negyedévihez képest árkiigazítással 0,3 százalékkal nőtt a német GDP.

A negyedéves GDP-növekedés kisebb lett a 0,1 százalékos piaci várakozásnál, az éves GDP-növekedés meghaladta a 0,2 százalékos piaci várakozást. A harmadik negyedévben a negyedéves növekedés 0,2 százalék volt árkiigazítással, az éves pedig 1,1 százalék. A negyedik negyedévi gazdasági növekedést a belső fogyasztás növekedésének a lassulása és az export csökkenése is fékezte.

Növekedett viszont az import a Destatis megállapítása szerint. A második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest a német GDP, az egy évvel korábbihoz képest pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.

A 2019-es első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt negyedéves és 0,9 százalékkal éves bázison a német GDP. 2018 negyedik negyedévében az éves GDP-növekedés 0,9 százalék, a negyedéves 0,2 százalék volt. A 2019-es teljes évi német GDP-növekedés árkiigazítással 0,6 százalék volt. 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye »