Megugrott a kiskereskedelmi üzletek forgalma

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

2017. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

2017. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Csomagküldés, élelmiszer, non-food

Naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,2 százalékkal nőtt 2017 júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,5 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (14 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (13 százalék), a használtcikk- (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,0 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (3,0 százalék). A forgalom volumene lényegében nem változott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,4 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal nőttek.

Internetes kiskereskedelem

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 901 milliárd forint volt 2017 júliusában.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene 2017. január–júliusban, az előző év azonos időszakához képest.

Jól teljesített a kiskereskedelem
A kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva pedig 5,7 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest. Az első fél évben a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem vásárolhatnak a brit cégek 5G-felszerelést »