Megúszhatja az offshore-botrányt az ukrán elnök

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Petro Porosenko ukrán elnök nagyszabású reformra készül javaslatot tenni, amellyel kizárná annak lehetőségét, hogy Ukrajnában offshore számlákat lehessen használni. Ezt az államfő ukrán sajtójelentések szerint szerdán Tokióban jelentette be. Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát a világ leggazdagabbjainak pénzügyi titkait megszellőztető offshore-botrányt miatt - jelentette be Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán.

Porosenko cáfol

Porosenko sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: törekedni fog arra, hogy az ukrán üzleti élet működését minél átláthatóbbá tegye.

A hét elején ismertté vált, hogy az ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Porosenko magyarázata szerint csak azért kellett offshore vállalatokat alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja. Cáfolja ugyanakkor azt, hogy ezen cégeket adófizetés elkerülésére használta volna.

Kifejtette, hogy a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Prime Asset Partners Limited vállalata csakis azért jött létre, hogy a Rothschild banknak átadhassa a Roshen vállalat irányítását. Hangsúlyozta, hogy az ügylet teljesen nyilvános volt, és szavai szerint az offshore vállalathoz "egyetlen penny" sem folyt be Ukrajnából. Kijelentette, hogy a cégnek nincs részvénytőkéje, sem nyitott számlája.

Szavai szerint éppen az volt a cél, hogy az üzletet elválasszák a politikától. "Erre nincs más mód, mint létrehozni egy független céget, és átadni egy ismert banknak" - tette hozzá.

A Roshen körül folyik a vita

Porosenko emlékeztetett arra, hogy amint 2014-ben államfőként hivatalba lépett, ígéretet tett a Roshen eladására, de nem talált rá vevőt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, valamint az édesipari vállalat Oroszországban lévő aktívumainak zárolása miatt. Megerősítette, hogy az úgynevezett "vak bizalmi" szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról 2016. január 14-én kötötte, és az kiterjed a cég eladásáról való tárgyalások folytatására is a következő négyéves időtartamra.

Az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy a Roshen után hasonló bizalmi szerződést köt a Nemzetközi Befektetési Bank irányításáról is, amelyben 60 százalékos részesedése van.

A Roshen az egyik legnagyobb ukrán édesipari vállalat, sajtóértesülések alapján évi mintegy 450 ezer tonna édességet állít elő.

A Forbes-Ukrajina című újság múlt heti számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.

Léptek a franciák

Az Europe1 francia kereskedelmi rádióban Michel Sapin francia pénzügyminiszter úgy fogalmazott: "az OECD-nek össze kell ülnie, hogy ugyanazt a döntést, amelyet Franciaország meghozott, az összes érintett ország meghozza".

"Nem szabad, hogy egyedül maradjunk. Általános fellépés szükséges. Panama nem fog megfélemlíteni senkit" - tette hozzá Michel Sapin.

"Sajnos Panama egy kicsit hozzászokott ahhoz, hogy oda-vissza közlekedjen, megjátssza a kedvest, aztán megint keménykedjen. Ez nem mehet tovább" - hangsúlyozta a francia pénzügyminiszter. Arra, hogy Panama Franciaországgal szemben gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, Michel Sapin azt válaszolta, hogy "nem ijedt meg".

Franciaország kedden jelentette be, hogy visszahelyezi Panamát az adóügyi területen nem együttműködő országok listájára, annak minden következményével együtt azokra nézve, akik tranzakciókat kezdeményeznek vele. A listáról Franciaország 2012. január 1-én vette le Panamát, miután a panamai hatóságok aláírták az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló egyezményt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az ukrán GDP 11,4 százalékkal csökkent »