Megúszta a Huawei és a ZTE az uniós vizsgálatot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Unió nem vet ki büntetővámot a kínai Huawei és a ZTE távközlési eszközgyártó vállalatokra, miután az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa és a kínai kereskedelmi miniszter baráti megállapodásra jutott a telekommunikációs vitában.

Az Európai Bizottság hétfői közlése szerint nem indítja el azt a vizsgálatot, amelyről még 2013 májusában határozott annak kiderítésére, hogy valóban dömpinget alkalmaztak-e az uniós piacon a kínai vállalatok, illetve részesültek-e jogtalan támogatásban a kínai kormánytól. A dömpingellenes vizsgálatot már idén májusban ejtette a bizottság, most a támogatásokat érintő vizsgálat elhagyásáról döntött.

A megállapodásnak nincsen uniós vagy nemzetközi jogi vonzata - mondta egy, az ügyben járatos uniós szakértő. A bizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy továbbra is beavatkozzon, ha Kína nem tartja magát a megállapodáshoz. "Bármilyen nagyobb probléma felmerülésekor visszatérhetünk a kereskedelemvédelmi intézkedésekhez" - jelezte a szakértő.

Kína cserébe nagyobb mozgásteret enged a piacán az európai vállalatoknak, az Ericssonnak, a Nokiának és az Alcatel-Lucentnek, egyebek között a China Mobile negyedik generációs (4G) szélessávú hálózatának kiépítésében. Az előfizetőszám alapján a világ legnagyobb távközlési cége, a China Mobile tavaly folytatta le az első pályázati kört a 4G-hálózat kiépítésére, amelyen az európai cégek 33 százalékos részesedést nyertek el. Az idei második fordulóban ennél valamennyivel kevesebb jutott az európai vállalatoknak.

Kína abba is belement a tárgyalások során, hogy európai cégek a kínaiakkal egyenlő feltételek mellett pályázhassanak kínai állami kutatás-fejlesztési projektekre. Az unió és Kína ezen kívül egy független testületet is felállít a távol-keleti ország, illetve az unió távközlési eszközgyártó vállalatai piaci részesedésének folyamatos ellenőrzésére. A kínai telekommunikációs eszközök importjának értéke az Európai Unióba évi mintegy 1 milliárd euróra (306 milliárd forint) tehető.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A világ TOP 50 cége közé került Huawei »