Rendeződni látszik a cseh kormányválság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ivan Pilnyt, a cseh képviselőház gazdasági bizottságának az elnökét jelölte szerdán az ANO mozgalom az új pénzügyminiszternek. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata (CSSD) kormányfő, miután találkozott Pilnyvel, közölte: az ANO döntését elfogadja, és javasolni fogja az államfőnek Pilny kinevezését a pénzügyminiszteri tisztségbe.

Elfogadhatónak tűnik a jelölt

"Számomra Ivan Pilny elfogadható jelölt, és kész vagyok kinevezését előterjeszteni az államfőnek" - mondta Sobotka újságíróknak. Ivan Pilny Andrej Babist, az ANO elnökét váltaná a pénzügyminiszteri bársonyszékben. Pilny az ANO képviselője a parlamentben.

"Babisnak a kormányból történő menesztésével és az új pénzügyminiszter kinevezésével befejeződhet az a feszültség, amelyet Babis váltott ki azzal, hogy nem akarta vállalni a politikai felelősséget korábbi tevékenységéért" - jelentette ki Sobotka.

Úgy vélte, hogy Babis távozásával véget érhet a koalícióban és a kormányban keletkezett válságos helyzet. A legkisebb koalíciós párt, a kereszténydemokrata KDU-CSL közölte: számára Pilny elfogadható jelölt a pénzügyminiszteri tisztségre.

A vádak

A szlovákiai származású multimilliárdos Andrej Babist, első kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert adócsalással és a korábban tulajdonában lévő sajtóorgánumok saját politikai céljaira való törvénytelen felhasználásával gyanúsítják. Andrej Babis a vádakat elutasítja, és ellene folyó politikai kampánynak minősíti. Babis eredetileg nem akart lemondani, de később megváltoztatta álláspontját, és közölte, kész távozni a kormányból a probléma megoldása érdekében.

Az esetleges előrehozott parlamenti választás kiírását mindhárom koalíciós párt - CSSD, ANO, KDU-CSL - elutasította, s az októberre kiírt választások eredménye alapján felálló új kormány megalakulásáig hatalmon akarnak maradni.

Sobotka május 5-én javasolta Milos Zemannak Babis leváltását, de az államfő a kérésnek eddig nem tett eleget. Zeman csütörtökön reggel tér vissza kínai látogatásáról, és szóvivője útján közölte, hogy a belpolitikai, kormányzati problémákkal csak jövő kedden kíván foglalkozni. A kormányfő szerdán megerősítette: elvárja, hogy Zeman azonnal visszaérkezése után azonnal intézkedjen.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Laza monetáris politika fenntartásáról döntöttek a japánok »