Megvan a gazdasági siker kulcsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Orbán Viktor miniszterelnök szerint mióta nincs "ellenzékben" a Magyar Nemzeti Bank (MNB), azóta látványos a gazdasági fejlődés. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy nagy változásként értékelte az új amerikai elnök, Donald Trump azon kijelentését, amely szerint minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre. Az eseményen beszélt az IMF volt vezérigazgatója és Matolcsy György, a jegybank elnöke is.

A kormányfő ezt hétfőn Budapesten, az MNB szervezésében megrendezett Lámfalussy-konferencián mondta. Amikor a jegybank "ellenzékben" volt, amikor két különböző irányba húzott a politika és a pénzügyi világ, Magyarország sokat szenvedett, feleslegesen - fogalmazott Orbán Viktor. Ám mióta a nemzeti bank keresi az együttműködést a mindenkori politikai vezetéssel, azóta látványos a gazdasági fejlődés - mondta.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem lesz kétpólusúság?

A kormányfő a hétfői budapesti Lámfalussy-konferencián úgy vélekedett, hogy ez a mondat korábban nem hangozhatott volna el. Értékelése szerint ez a kijelentés Trumptól azt jelenti, hogy a bilaterális korszak köszöntött be.

"Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék" - kommentálta az új amerikai elnök szavait Orbán Viktor.

Szerinte a bilaterális megállapodások előtt nyílik meg a tér a katona- és a gazdaságpolitikában is.

Erre lenne a legnagyobb szükség

Az Európai Uniónak napirendre kell tűzni a közös kül- és védelmi politikát is, ha jelentős szereplő akar maradni a biztonsági kihívásokkal teli világban - mondta Jacques de Larosiere, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Lámfalussy Konferencián hétfőn Budapesten.

Elismerte, hogy ebben sok a buktató, de sok a biztonsági feszültség, és egyre nagyobb külső erők jelennek meg. Az Egyesült Államok által nyújtott védelem egyre problematikusabb, Európa nem maradhat a partvonalon. Ehhez nagyobb költségvetésre is szükség van, ami túlmutat az egyes országok védelmi költségvetésén is - tette hozzá.

Az IMF volt vezérigazgatója szerint az EU akkor tudna határozottabb szerepet játszani a világban, ha a tagállamok közös álláspontot alakítanak ki a biztonsági és migrációs politikában. Ez nem kvótákat és hasonló intézkedéseket jelent, bár egyes országoknak, mint Németország, ezt biztosítani lehetne, ahol alacsony a reprodukciós ráta. Az uniónak saját határait szigorú, de szelektív migrációs politikával kellene megvédenie - vélekedett.

Erősíteni kell az együttműködést

Európának a közgazdasági szakpolitikák területén is erősítenie kell a konvergenciát ahhoz, hogy hitelesebbé váljon és elérje céljait. Szükséges, hogy egy bizonyos szintű homogenitás alakuljon ki a tagállamok között, mivel a versenyképességi mutatók jelenleg nagyon eltérnek. Hangsúlyozta, a nemzeti kormányok, és nem az európai intézmények okolhatók a szakpolitikai konvergencia hiányának és az alacsony növekedésnek.

Úgy vélte, nagy a veszélye annak, hogy a kollektív fegyelem tovább gyengül, és áldozatává válik a demagógiának. Az integrált Európa modellje, bármilyen gyengén működik is, a legjobb módja annak, hogy megakadályozza a lecsúszást a lejtőn - mondta.

Javítani kell a kínai kapcsolatokat

Matolcsy György szerint erős hidakat kell építeni az Európai Unió és Kína, az EU és a Távol-Kelet között. A jegybank elnöke ezt a Budapesten megrendezett Lámfalussy-konferencián mondta hétfőn, kiemelve, a Kínával való együttműködés hozzásegíti Európát az EU gazdaságának újraépítéséhez, megerősítéséhez.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn negyedik alkalommal rendezi meg a Lámfalussy-konferenciát, a kiemelkedő, magyar származású európai közgazdász, az "euró atyja emlékére". A tanácskozás elején Matolcsy György kérésére a konferencia résztvevői néma felállással emlékeztek meg az olaszországi busztragédia áldozatairól. A konferencián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a jegybank alelnökei, vezetői, Európa és a világ neves közgazdászai.

A konferencián átadták a tanácskozás hagyományaihoz kapcsolódó díjakat. A Popovics-díjat idén Virág Barnabásnak, a jegybank ügyvezető igazgatójának adták. A Lámfalussy díjat Jacques de Larosiére, az IMF volt vezérigazgatója kapta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lakásépítési boom lehet az MNB programok gyümölcse »

4IG 592 (2,96 ) AKKO Invest 415 (1,22 ) ANY 1160 (0,43 ) APPENINN 330 (2,17 ) AutoWallis 83 (4,28 ) BIF 234 (-0,43 ) CIGPANNONIA 276 (2,22 ) DELTA 82 (4,18 ) ENEFI 280 (0,36 ) FORRAS/OE 1070 (-0,93 ) FUTURAQUA 59 (3,33 ) GSPARK 3190 (1,27 ) Gloster 2600 (1,56 ) KULCSSOFT 1425 (-0,35 ) MASTERPLAST 690 (1,47 ) MOL 1638 (2,44 ) NORDTELEKOM 25 (1,22 ) NUTEX 25 (2,25 ) OPUS 230 (0,88 ) ORMESTER 12500 (-1,96 ) OTP 9300 (0,11 ) OTT1 163 (1,88 ) PANNERGY 670 (-1,18 ) RICHTER 6535 (0,93 ) SET Group 57 (3,64 ) TAKAREK 422 (-0,47 ) WABERERS 1145 (-1,72 )