Megvan az EU-választás hirdetési árlistája

| olvasási idő: kb. 1 perc

Közeledünk az EU választásokhoz. Ennek egyik epizódja, hogy az Állami Számvevőszék közzétette az ezzel kapcsolatos hirdetési árjegyzéket.

Az Állami Számvevőszék közzétette az Európai Parlament magyar képviselőinek választását megelőző kampányidőszakra vonatkozó hirdetési árjegyzékeket. A törvényben meghatározott határidőig 206 sajtótermék juttatta el árjegyzékét az ÁSZ részére.

Választást megelőző kampányidőszakban a választási eljárásról szóló törvény szerint politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék részére. Az Európai Parlament magyar képviselőinek választását megelőző kampányidőszakra vonatkozóan erre a törvényi előírás szerint 2019. március 8-ig volt lehetőség.

Az ÁSZ a határidőig beérkezett és a törvényi előírásoknak megfelelő hirdetési árjegyzékeket feldolgozta, és sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon a „Választás” menüpont alatt elérhetővé tette.

Az EP-választás kampányidőszakára vonatkozóan összesen 121 nyomtatott és 85 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg a honlapon. A határidőben beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a törvényi előírás szerint a választást követő 15 napon belül – tehát legkésőbb 2019. június 10-ig – a politikai hirdetést közlő sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé. Az Állami Számvevőszék a sajtótermékek által megküldött árjegyzékek tartalmáért felelősséget nem vállal.