Megy a harc a brit intézményekért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nagy a verseny az európai uniós (EU-s) bankfelügyeletért és a gyógyszerhatóságért; a kormány a britek kilépése (Brexit) miatt Londonból Magyarországra csábítaná az intézményeket, azonban erős a konkurencia - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Gálik Zoltán elmondta: sokan Frankfurtba helyeznék a bankfelügyeletet, a luxembourgiak ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy hagyományosan az ő városuk a pénzügyi szolgáltatások központja.

Madrid mind a bankfelügyeletért, mind a gyógyszerhatóságért "kemény pályázatot" nyújtott be, utóbbit azonban nagy valószínűséggel Franciaországba költöztetik - sorolta. A lengyelek azt hangoztatják a bankfelügyeletért folytatott küzdelemben, hogy a hivatalnak továbbra is az eurózónán kívül kellene maradnia - tette hozzá a szakértő.

Megjegyezte, hogy az intézmények földrajzi elhelyezkedésének elsősorban szimbolikus a jelentősége. A bankfelügyeletnél csupán 160 embert alkalmaznak, a gyógyszerhatóság ennél nagyobb, 850 munkavállalót foglalkoztat - mondta Gálik Zoltán, hozzáfűzve, hogy mindkét hivatalban magasan képzett szakemberek dolgoznak.

Az uniós intézmények új székhelyéről az EU szervei döntenek majd, a tagállamoknak megállapodásra kell jutniuk egymással - közölte a szakértő.

A hard Brexit és a leminősítés kéz a kézben járnak
A Moody's Investors Service hitelminősítő szerdán bejelentette, hogy ismét leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével együtt elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, mivel ez érdemben gyengítené a brit gazdaság középtávú növekedési dinamikáját.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »