Mekkora gond a Brexit?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szigetország és az EU hosszúra nyúló válása továbbra is a politikai történések meghatározó tényezője (legalábbis az Egyesült Királyságban), de a jelek szerint a Fidelity International elemzői nem nagyon aggódnak. Globális viszonylatban háromnegyedük arra számít, hogy a következő két évben a Brexit nem lesz hatással az általuk vizsgált vállalatok stratégiai befektetési terveire.

Azonban a tényleges helyzet erősen függ attól, hogy hol működnek az adott vállalatok. Míg a kínai cégekkel foglalkozó elemzők 95 százaléka arról számolt be, hogy nem foglalkoztatja a kérdés, európai megfigyelőik 54 százaléka mérsékelten negatív hatásokra számít a Brexit kapcsán, és további 9 százalék véli úgy, hogy a csapás súlyos lesz – elsősorban a tartós fogyasztási cikkek, a pénzügyek, az ipar és az alapanyagok területén.

Tompuló befektetési kedv

A Brexit a vállalatoknak az Egyesült Királyságba irányuló befektetési kedvére is rányomja a bélyegét: összes európai elemzőnk 61 százaléka figyelmeztetett arra, hogy az általuk megfigyelt cégek a népszavazás hatására kevésbé szívesen fektetnek be a szigetországban. Az USA-ban működő elemzők harmada, a Japánnal foglalkozóknak pedig a negyede szintén hasonló hangulatot tapasztalt a cégei körében.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ha az Egyesült Királyságba irányuló befektetési kedvet ágazati bontásban vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy az ipari termelővállalatokkal foglalkozó elemzők több mint fele véli úgy, hogy a Brexit mérsékelten vagy jelentősen kedvezőtlen hatást fog kifejteni. A tartós fogyasztási cikkek, a pénzügyek, az alapanyagok és az egészségügy terén működő cégek szintén rosszul járhatnak.

Aggódás

A Fidelity elemzői szerint az általuk vizsgált vállalatokat aggódással tölti el bármilyen, az Egyesült Királyság és az EU között megkötendő potenciális megállapodás, London pénzügyi központként játszott szerepe és az ehhez kapcsolódó szakember-kiáramlás körüli bizonytalanság, valamint az ingatlanpiaci félelmek.

A várakozások szerint a szigetország inflációja egyenletes marad – tízből hat elemző arra számít, hogy a fogyasztói árak nem fognak változni a következő 12 hónapban. Mindössze egynegyedük véli úgy, hogy az infláció fel fog gyorsulni, ami elsősorban az ipari vállalatokat és a fogyasztási szektorokat, valamint az energetika területét érintené hátrányosan.

Az európai vállalatok leginkább a Brexit által az egyesült királyságbeli befektetésekre gyakorolt hatás miatt aggódnak.

Milyen hatással volt a Brexit-népszavazás az Ön által vizsgált vállalatok konkrétan az Egyesült Királyságba irányuló befektetési hajlandóságára? Felülről lefelé: USA, Japán, Európa, EMEA/Latin-Amerika, Kína, ázsiai csendes-óceáni térség Japán és Kína nélkül Kék: Jelentősen negatív hatással; Piros: Mérsékelten negatív hatással; Zöld: Nem lesz hatással; Lila: Mérsékelten kedvező hatással (Forrás: Fidelity Analyst Survey 2018.)

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét EU-s forrásból épül szlovák autópálya »

4IG 911 (-0,98 ) ALTEO 768 (-0,26 ) ANY 1295 (-1,15 ) CIGPANNONIA 311 (-2,97 ) EHEP 12800 (9,40 ) ELMU 28000 (-0,71 ) ENEFI 598 (-0,33 ) FUTURAQUA 117 (0,34 ) MOL 2830 (-0,56 ) MTELEKOM 421 (-0,94 ) NORDTELEKOM 47 (-0,32 ) NUTEX 31 (0,65 ) OPUS 390 (-2,40 ) OTP 12220 (-1,05 ) PANNERGY 734 (0,27 ) RICHTER 4748 (-0,67 ) SET Group 660 (0,46 ) WABERERS 1310 (1,95 )