-->

Mély szakadékba zuhant a fogyasztók várakozása

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Közel 30 éves története során a GKI fogyasztói bizalmi index még sohasem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint 2020 áprilisában.

Történelmi mélypontjánál még így is jóval magasabb, de az egy havi zuhanás mértéke éppen duplája az eddig mért legnagyobb (2006. júniusi, a Gyurcsány-kormány szigorító lépéseinek bejelentésével kapcsolatos) esésnek. Az index legutóbb 2012 novemberében (a Széll Kálmán-terv időszakában) állt a jelenleginél alacsonyabb szinten. (A felmérés 1000 fős, a lakosság összetételét reprezentáló mintán készült. Az index csökkenésének nagyságrendjére nincs hatással, de említést érdemel, hogy az adatfelvétel módszere kényszerűen megváltozott, a személyes interjúkat átmenetileg online felmérés váltotta fel.

A grafikon megtekintése teljes képernyő módban ajánlott (jobb felső gomb).

A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélkülség kapcsán erősödött, de a magyar gazdaság jövőjének megítélése is drámaian negatív lett. Nagyon jelentős, de lényegesen kisebb a lakosság saját várható pénzügyi helyzetéről alkotott véleményének és inflációs várakozásainak romlása. A sokkhatás legkevésbé az emberek jövőbeli megtakarítási képességét érintette, itt a csökkenés minimális. Igaz, ez részben annak a következménye, hogy a lakosság jelentős hányada eddig sem tudott megtakarítani, továbbá az erről alkotott vélemény mindig is viszonylag kis ingadozásokat jelzett. Jelenleg a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése már nagyon közel van a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumhoz. A munkanélküliségtől való félelem viszont még messze van az akkor mért történelmi mélypontjától. Ugyanacsak távol van még az 1995. évi, a Bokros-csomag idején mért historikus mélypontjától a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

GKI: semmivel sem nőtt a foglalkoztatottság »