Mélyponton az euróövezetbeli munkanélküliség

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint nyolcéves mélypontján maradt a munkanélküliségi ráta júliusban az euróövezetben és az Európai Unióban is, ami arról tanúskodik, hogy Európa gazdasági növekedése erős alapokon áll.

Jelentős csökkenés

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 9,1 százalékra rúgott a munkanélküliségi ráta júliusban, csakúgy mint júniusban, ami 2009 februárja óta a legalacsonyabb érték. Májusban 9,2 százalékon, tavaly júliusban pedig még 10,0 százalékon állt a mutató.

A 28 tagú Európai Unióban is a májusival és a júniusival megegyező értéken, 7,7 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta - ez 2008 decembere óta a legkedvezőbb mutató. Egy évvel korábban, 2016 júliusában 8,5 százalékon állt a munkanélküliség. Júliusban 18 millió 916 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 14 millió 860 ezren az euróövezetben.

Tavalyhoz képest jelentős a csökkenés

Az előző hónaphoz képest az unióban 93 ezerrel, ebből az euróövezetben 73 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszont jelentős a csökkenés: az EU-ban 1 millió 928 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 309 ezerrel kevesebben voltak állás nélkül.

Az Eurostat országonkénti bontású statisztikája májusig teljes. Belgium, Horvátország, Ciprus, Románia és Szlovénia csak negyedéves adatokat közöl, míg Görögországról és Nagy-Britanniáról májusi, Észtországról és Magyarországról pedig júniusi az utolsó adat.

Júliusban a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,9 százalékot Csehországban regisztrálták, majd Németország (3,7 százalék), Málta (4,1 százalék) és Magyarország (júniusban 4,3 százalék) következik.

A görögök és spanyolok a negatív éltartóak

A legmagasabb Görögországban volt, 21,7 százalékos (májusi adat), illetve Spanyolországban, 17,1 százalékos. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon júniusban 196 ezer volt a munkanélküliek száma, szemben az egy évvel korábbi 232 ezerrel, a munkanélküliségi ráta pedig 5,1 százalékról 4,3 százalékra süllyedt egy év alatt.

Az Eurostat összehasonlításul közölte az amerikai adatot is: eszerint az Egyesült Államokban júliusban 4,3 százalékra rúgott a munkanélküliségi ráta, csökkent a júniusban mért 4,4 százalékhoz, illetve a tavaly júliusi 4,9 százalékhoz képest.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez kell az álláskeresőknek: jó fizetés és fejlődési lehetőség »