-->

Menti az ország legnagyobb cégét a horvát kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Jóváhagyta a horvát parlament csütörtökön azt a kormány által benyújtott törvényjavaslatot, amely Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor megmentésére irányul.

Lex Agrokor

A helyi sajtóban csak Lex Agrokor néven emlegetett jogszabály lehetővé teszi azon vállalatok számára, amelyek 7,5 milliárd kunánál (315 milliárd forint) nagyobb adóssággal rendelkeznek és 5000-nél több embert foglalkoztatnak, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárás kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást.

A törvény alkalmazását a tulajdonosnak és a hitelezőknek kell kérniük, az állam pedig egy biztost nevez ki a vállalat élére, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot. A biztosnak lehetősége van akár további kölcsönök felvételére is.

Bozo Petrov házelnök a sajtónak úgy nyilatkozott: a törvény biztosíték a gazdaság és a munkahelyek megmentésére. Hozzátette: amennyiben a hitelezők nem tudnak megegyezni és állami beavatkozást kérnek, az államnak vállalnia kell a felelőséget. "Nincs nagyobb állami érdek, mint megmenteni egy olyan vállalatot, amely több hektárnyi mezőgazdasági földterülettel rendelkezik, valamint ennyi beszállítója van".

A szociáldemokrata ellenzék nem támogatta a törvény elfogadását, mert szerintük az tovább ront a már kialakult helyzeten.

Csődlavinát indíthatna az Agrokor

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

Ötmilliárdos adósság

A konszern hitelállománya közel 5 milliárd euróra rúg, az adóság 52 százalékát a bankok tartják a kezükben. A cég legnagyobb hitelezőjének, az orosz Szberbanknak 1,6 milliárd euróval tartozik, 650 millió euróval pedig horvátországi bankoknak. Az Agrokor 900 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon. A befektetési bankoknál további 20 millió euró, más horvát, nem pénzügyi intézményeknél 300 millió euró, míg a beszállítóknál 1,2 milliárd euró hátralékot halmozott fel.

Az Agrokor a héten moratóriumot kapott a bankoktól fizetési kötelezettségeire, de ennek feltétele az volt, hogy egy külföldi szakemberekből álló válságmenedzsment kerüljön a konszern élére.

A vállalatot - a Szberbank javaslatára - jelenleg Antonio Álvarez, az Alvarez & Marsal konzultációs ház ügyvezető igazgatója vezeti, amely elsősorban a felszámolás előtt vagy alatt álló cégek szerkezeti átalakításával foglalkozik világszerte.

Álvarez vezette többek között a New York-i székhelyű Lehman Brothers globális pénzpiaci cég átszervezését is a 2008-as gazdasági világválság után. Az Agrokor válságmenedzsmentjében még nyolc külföldi gazdasági és pénzügyi szakember foglal helyet, mindannyian a A&M munkatársai.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Már nemcsak megszorításban gondolkodnak a cégek »