Meredek pályára viheti a világot a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A héten a márciusi beszerzésimenedzser-indexekből (BMI) lehet majd következtetéseket levonni a világgazdasági növekedés lendületének, illetve a jegybankok monetáris politikai pályájának valószínű alakulásáról.

Meredek lesz a pálya?

A februári BMI-adatok a világgazdasági növekedés némi lendületvesztéséről árulkodtak, a márciusi adatokból így majd pontosabb képet lehet alkotni arról is, hogy átmeneti zökkenőről volt-e szó, vagy sem.

Fontos jelzésekkel szolgál majd a jegybankok monetáris politikájának várható alakulásáról az inflációs nyomás év eleje óta tartó csekély erősödésének a folytatódása vagy megtorpanása. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed márciusban egy újabb alapkamat-emeléssel nyugtázta az amerikai gazdaság teljesítményének erősödését és az infláció emelkedését.

A gazdasági elemzők így most már arra összpontosítanak, hogy hány alkalommal kell még idén kamatemeléssel számolni, illetve mennyire lesz meredek a monetáris szigorítás pályája.

Fókuszban a jegybankok

Az IHS Markit és az ISM gazdaságkutató intézetek héten publikálandó beszerzésimenedzser-indexeiből, a munkanélkülisegély-kérelmek heti alakulásából, valamint a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből pontosabb képet lehet majd alkotni a monetáris politika várható alakulásáról.

Hasonlóképpen az euróövezetben az erősödő BMI, a javuló foglalkoztatási és emelkedő inflációs adatok tükrében valószínűleg egyre több jelét adja majd az Európai Központi Bank (EKB) is a mennyiségi monetáris lazításként folytatott eszközvásárlási program közelgő kivezetésének.

Fontos adatok jönnek

A márciusi feldolgozóipari BMI-mutatók hétfőn jelennek meg az Egyesült Államokra és az európai országokra vonatkozóan is, amelyeket szerdán a szolgáltatóipari, illetve a feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összesített mutatók követnek.

Kedden az euróövezet februári kiskereskedelmi forgalmi adatait teszik közzé, az Egyesült Államokban pedig a februári kereskedelmi mérleget.

Csütörtökön jelenik meg a Fed legutóbbi, március 14-15-ikei kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve, pénteken pedig az amerikai márciusi foglalkoztatási adatok és a munkanélküliségi ráta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Politikai nyomás - lemondott az ukrán jegybank elnöke »