Merkel szerint szüksége van az EU-nak Amerikára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Angela Merkel szerint nem jutottak zsákutcába az EU és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folyó tárgyalások, folytatni kell a megbeszéléseket.

Várjuk ki a végét

"Amellett vagyok, hogy várjuk ki a megbeszélések végét, és akkor értékeljük a helyzetet" - mondta a német kancellár pénteken a Funke Mediengruppe médiacsoportnak adott nyilatkozatában.

Ezzel Merkel ismét elhatárolódott Sigmar Gabriel alkancellártól, aki a közelmúltban kijelentette, hogy a TTIP-tárgyalások de facto zátonyra futottak, noha ezt hivatalosan senki sem fogja deklarálni. Három év után egyetlen lényeges kérdésben sem sikerült megállapodni, a kérdést az amerikai elnökválasztás után ismét napirendre lehet tűzni, amikor az amerikai félnek esetleg más tárgyalási mandátuma lesz - mondta a gazdasági miniszteri posztot is betöltő szociáldemokrata politikus.

Szükség van rá?

Merkel szerint a szabadkereskedelmi és beruházási partnerségről szóló megállapodás megadná a sürgősen szükséges impulzusokat az európai konjunktúrának, mert az EU sok tagországában magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében.

"Ezért mindent támogatnunk kell, ami képes munkahelyeket teremteni, és a szabadkereskedelmi megállapodás ilyen" - mondta a kancellár. "A további tárgyalási processzustól függ", hogy van-e esély még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt tető alá hozni a TTIP-egyezményt - tette hozzá.

A német vállalatok és szakmai szövetségek változatlanul nagy energiával támogatják a TTIP-t. Az extrém rossznak minősített júliusi exportadat kapcsán a német kereskedelmi szövetség (BGA) elnöke kijelentette: a kereskedelempolitikának kellene impulzusokat biztosítani, és ebben a tekintetben első helyen áll a Kanadával és az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megfenyegette az USA a cseheket »