-->

Mérséklődött a cseh gazdaság csökkenése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 3. negyedévben éves összehasonlításban 5,8 százalékra mérséklődött a cseh gazdaság visszaesése. A 2. negyedévben ez a mutató 10,9 százalék volt, az önálló Csehország fennállása óta a legrosszabb eredmény - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

A 2. negyedévhez hasonlítva a 3. negyedévben 6,2 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék (GDP). Piaci elemzők általános véleménye az, hogy ez váratlanul jó, pozitív eredmény, amelynek azonban már nincs folytatása, mert a koronavírus-járvány második hulláma ismét megállította a gazdasági növekedést, és a mutatók romlásával kell számolni. Éves összehasonlításban a cseh gazdaság minden ágazatában különböző mértékű visszaesés volt.

Ez nagymértékben a hazai kereslet és a beruházások visszaesésének következménye, amit a külkereskedelem élénkülése nem tudott egyensúlyozni - mutatott rá Vladimír Kermiet, a CSÚ szakigazgatója. A GDP csökkenését legnagyobb mértékben az ipari termelés, a kereskedelem, a közlekedés és a vendéglátási -szállásadási szektor alakulása befolyásolta.

Az elemzők számítottak a 3. negyedévben a gazdaság élénkülésére és a most közölt adatok jobbak a vártnál. Tekintettel a járvány második hullámára, amely várhatóan november első felében tetőzik Csehországban, általános a vélekedés, hogy a cseh GDP visszaesése az idén kétszámjegyű lesz.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Recesszióba került India gazdasága »