Messze még a vége a TTIP-tárgyalásnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A német külügyminiszter szerint még sok a tennivaló az Európai Unió és az Egyesült Államok között folyó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi (TTIP) tárgyalásokon - számolt be kedden a német Der Spiegel hírportál. A francia államfő nem lát esélyt arra, hogy idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá tudnák hozni az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

Vége vagy nem?

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bizakodóbb hangot ütött meg nyilatkozatában Sigmar Gabriel gazdasági miniszternél, aki szerint a TTIP tárgyalások "de facto meghiúsultak".

A külügyminiszter keddi nyilatkozata szerint ugyanis "még sok munka van az Európai Unió és az Egyesült Államok előtt". Rámutatott: a tárgyalópartnerek még messze vannak attól, amit más hasonlóan magas szintű tárgyalásokon, például a kanadai Ceta-egyezményen el lehetett érni.

Miközben a német gazdasági miniszter szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megbukott és Franciaország a tárgyalások leállítását követeli, az Egyesült Államok nemtetszésének adott hangot a tárgyalások sikerét kétségbe vonó kijelentések miatt.

Így látják az amerikaiak

A tárgyalások valójában eredményesen haladnak - tájékoztatta a Spiegel Online hírportált az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Michael Froman szóvivője.

Az pedig a tárgyalások természetéből fakad, hogy semmit nem lehet végérvényesnek tekinteni, amíg minden részletkérdésben meg nem született a megállapodás - szögezte le.

Nincs egyensúly

Francois Hollande a francia nagykövetek értekezletén kedden tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy Franciaország nem akar olyan látszatot kelteni, mintha a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folyó tárgyalások az év végéig befejeződhetnének.

"A tárgyalások megfeneklettek, az álláspontokat nem tartották tiszteletben, az egyensúly hiánya nyilvánvaló" - hangoztatta Hollande, aki szerint nincs értelme tovább húzni a jelenlegi tárgyalásokat, Franciaország nem fog tudni jóváhagyni egy megfelelő alapokkal nem rendelkező megállapodást.

Az EU főtárgyalója hétfőn cáfolta, hogy megrekedtek volna a TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Egyelőre többen vannak a TTIP mellett, mint ellen

Angela Merkel német kancellár továbbra is lehetségesnek tartja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, szemben a német gazdasági miniszterrel, aki szerint a három éve elindult tárgyalások zsákutcába jutottak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Századveg: rontja az EU esélyeit a klímasemlegesség »