Mi húzta a kínai növekedést?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elsősorban az építőipari és a feldolgozóipari ágazat hajtotta a kínai gazdaságot az első negyedévben - derült ki azokból a részadatokból, amelyeket szerdán ismertetett az ázsiai ország statisztikai hivatala.

Így állt össze a GDP

Az intézmény azt már kedden közzétette, hogy a március végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 6,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A szerdán közölt részletek szerint az első negyedévben az építőipari és a feldolgozóipari ágazat 6,3 százalékkal erősödött a tavalyi év azonos időszakához képest. A tavalyi utolsó negyedévben a két ágazat szerényebben, 5,7 százalékkal bővült. Az építőipari és a feldolgozóipari ágazat együttesen a kínai GDP 39 százalékát adta az első negyedévben.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A szolgáltatási szektor bővülése az első negyedévben 7,5 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 8,3 százalékról. Az ágazat adta a kínai GDP 57 százalékát a negyedévben.

A mezőgazdasági ágazat 3,2 százalékkal erősödött a március végével záródott három hónapban, ami lassulás a tavalyi utolsó negyedévi 4,4 százalékos bővüléséhez viszonyítva. Az ingatlanpiaci ágazat 4,9 százalékkal erősödött, alig felülmúlva a tavalyi utolsó negyedévi 4,8 százalékos bővülést.

A kiskereskedelmi és a nagykereskedelmi ágazat teljesítménynövekedése 6,8 százalékra lassult éves szinten a negyedévvel korábbi 6,9 százalékról. A technológiai ágazat teljesítménye továbbra is jelentősen, 29,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, de lassult a bővülés a december végével zárult három hónapban elért 33,8 százalékkal összevetve.

Így alakultak az ingatlanárak

Éves összevetésben lassult a lakóingatlanok drágulása márciusban, az előző hónaphoz képest viszont gyorsult az áremelkedés. A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy az ország 70 nagyvárosában átlagosan 4,9 százalék volt az éves drágulás, alacsonyabb a februári 5,2 százaléknál. A lakóingatlanok ára márciusban 0,4 százalékkal emelkedett februárhoz képest, amikor kisebb, 0,2 százalék volt a drágulás.

A statisztikai hivatal közlése szerint a kisebb városokban a lakóingatlanok ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt márciusban az előző hónaphoz képest, és 0,1 százalékkal a vizsgált nagyobb városokban.

A kínai vezetők ígéretet tettek arra, hogy megfékezik az eladósodottságból és az ingatlanárak túlzott emelkedéséből fakadó kockázatokat, miután évekig a hitelezés bővülése hajtotta a gazdaság növekedését. Az áremelkedés fékezésének céljából számos nagyvárosban például megszigorították a lakásvásárlás feltételeit.

A kínai jegybank a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a lakosságnak márciusban jóváhagyott jórészt jelzáloggal fedezet új hitelek összege 580 milliárd jüan (23 200 milliárd forint) volt márciusban. Ez a múlt hónapban kihelyezett összes hitel 52 százaléka volt a februári 33 százalék után.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A horvát gazdaság 0,4 százalékkal nőtt »