Mi lesz veled, orosz gazdaság?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz gazdaság teljesítménye 1,2 százalékkal csökkent az első negyedévben éves szinten - az orosz statisztikai hivatal szerdán ismertetett végleges adata szerint.

Az olajeladásoktól jelentősen függő orosz gazdaság teljesítményromlása ugyanakkor lassult a tavalyi utolsó negyedévi 3,8 százalékos és a 2015 első negyedévi 2,8 százalékos zsugorodáshoz viszonyítva.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium nagyobb, 1,4 százalékos idei első negyedévi gazdasági visszaesésre számított. Orosz kormányzati várakozások szerint megáll a GDP csökkenése a második negyedév végére, majd lassan ugyan, de növekedési pályára áll a gazdaság. Áprilisban 0,7 százalékkal, májusban 0,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság teljesítménye.

Nőtt a kőolaj exporvámja

Oroszország havi összevetésben 19 százalékkal (15,3 dollárral), tonnánként 95,9 dollárra emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját júliustól az egy hónappal korábbi 80,6 dollárról, a kőolaj árának emelkedése miatt - közölte az orosz pénzügyminisztérium szerdán. Egy éve júliusban az exportvám 143,1 dollár, egy évvel korábban pedig 385,2 dollár volt.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva, egy meghatározott képlet alapján állapít meg.

A június 14-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 46,76 dollár volt. Egy hónappal korábban még 41,79 dollárt kellett fizetni egy hordóért. A tavaly június közepéig tartó egy hónapban az átlagár 62,167 dollár volt. 

Növekednek a Gazprom eladásai

A Gazprom orosz gázipari cég a június 15-ig 15 százalékkal, 10,2 milliárd köbméterrel növelte gázkivitelét az idén Európába és Törökországba éves összehasonlításban.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerdán azt mondta, hogy az Olaszországba irányú orosz gázexport 5,3 százalékkal emelkedett. Törökország helyébe lépve Olaszország ezzel a második legnagyobb külföldi vásárlója volt az orosz földgáznak. Olaszország tavaly 24,4 milliárd köbméter orosz földgázt importált.

A legnagyobb vásárló továbbra is Németország, amely 9,1 százalékkal növelte orosz gázimportját éves szinten. A lengyel vásárlás 32,3 százalékkal, a francia import 34,6 százalékkal nőtt az első öt és fél hónapban.

Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke egy hónapja arról beszélt, hogy az orosz cég 160 milliárd köbméter földgázt exportál az idén Európába és Törökországba a tavalyi 159,4 milliárd köbméter után.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nőtt a GDP-arányos államadósság »