Államcsőd? Mi vár Amerikára?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Hétfőn éjfélkor az USA kormányzata 17 éve először leállhat, miután a hétvégén nem közeledtek az álláspontok a Kongresszus és a Szenátus között. Mindkét oldal hangsúlyozza, hogy el akarják kerülni a csődöt, de nincs jele a kompromisszumnak. Az alapkérdés még mindig Obama egészségügyi reformja, az Obamacare.

Elméletileg 800 ezer szövetségi alkalmazott kedden elbizonytalanodhat abban, hogy ha bemegy dolgozni, kap-e fizetést. Közülük a nemzeti parkok őrei például nyugodtan otthon maradhatnak, de akik éppen az útlevelüket újítanák meg, vagy veterán háborús segélyt kérnének, várni kényszerülnek, egyes hivatalok ugyanis bezárhatnak. A lényeges funkciók és programok tovább működnek, például a postai szolgáltatások, légi irányítás és a társadalombiztosítási kifizetések. A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak fizetést nem kapnak.

Minden kormányzati egységnek előírták, hogy határozza meg a legfontosabb személyeket és funkciókat, amelyeket folyamatosan működtetni akarnak. A Pentagon bejelentése szerint az 1,3 millió aktív katona szolgálatban marad, de lehet, hogy nem kapják meg fizetésüket időben. A külső szerződéses civileket osztályozzák élet- és vagyonvédelem szempontjából és a nemzetbiztonsági fontosságuk szerint.

A gazdaság és a piacok reakciója

A leállás (3-4 héttel számolva) a negyedik negyedévi gazdasági növekedést akár 1,4 százalékkal is csökkentheti a Moody's elemzője szerint. A legnagyobb oka ennek a szabadságra küldött dolgozók bizonytalan vásárlóereje, ugyanakkor a vállalkozások is visszafoghatják beruházásaikat és a háztartások is csökkenthetik kiadásaikat.

A finanszírozási bizonytalanságok nemcsak a lakosságot fogják vissza, a piacok is érzékenyen reagálnak. Az amerikai és az ázsiai indexek is csökkenésbe fordultak a múlt héten, a hét első kereskedési napján pedig folytatódott.

Múlt héten az aranyat is megrángatták a vitáról szóló hírek.

Politikai botrány

A politikai következmények bizonytalanok. A demokraták a republikánusok obstrukciójáról beszélnek, mivel a törvény (2010-ben) már átment a Kongresszuson, és a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja. A Szenátus már elfogadott egy november 15-ig szóló átmeneti költségvetést, ezt el is küldték a Kongresszusnak jóváhagyásra. A republikánusok  azt hangoztatják, hogy meg akarják védeni az országot a Medicare következményeitől, de erről a demokraták már nem akarnak velük tárgyalni.

Közvélemény kutatások szerint az állampolgárok torkig vannak a Kongresszus vezetésével és a kormányzati leállás kilátásával, emiatt a felek a botrányból való kilábalás érdekében a kompromisszumos megoldást keresik.

Kongresszus

További tárgyalások

A republikánusok óvakodnak attól, hogy magukra vegyék a kormányzat leállásának felelősségét és tárgyalási készségüket hangsúlyozzák a különböző médiumokban.

A Kongresszus republikánus többsége nem támogatja a kormányzat növekvő kiadásait, így a költségvetés jóváhagyására csekély esély látszik. A republikánusok a demokrata többségű Szenátust kérik arra, hogy a kormányzati egészségügyi kiadásokat korlátozza, és javaslatuk szerint október 1-től számítva 10 hétig finanszírozzák a kormányzati kiadásokat, amennyiben az  egészségügyi törvény életbe lépését egy évvel elhalasztják.

A Kongresszus előtti terv érintetlenül hagyja a már hatályban levő egészségügyi törvény egyes részeit, például a családi biztosítások fedezetét a gyerekek 26 éves koráig. A törvényjavaslat meghagyja a biztosítók részére az abortusz elvégzésének megtagadásának lehetőségét vallási vagy erkölcsi kifogás esetén.

Eladósodási határ (adósságplafon)

Bármilyen kormányzati leállás nem változtat azon a kincstári becslésen, hogy az eladósodás eléri október 17 körül a törvényben rögzített felső határt, akkor bekövetkezik a technikai csőd és hatályba lépnek az automatikus kiadáscsökkentő intézkedések. Obama vasárnap is tárgyalt a pénzügyminiszterrel és a költségvetés igazgatójával a helyzetről, de erről nem adtak ki közleményt.

Késleltetni akarják azt, hogy az emberek biztosítást vásároljanak (a korhatár alatt), vagy büntetést fizessenek, ha nem vásárolják meg a Medicare biztosítást, illetőleg elhalasztanák a piacterek üzembe helyezését, ahol az emberek magánbiztosítóktól vásárolhatnának biztosítást. Emellett hatályon kívül akarják helyezni a 2,3 százalékos orvosi eszköz adót, ami 29 milliárddal növelné a költségvetés deficitjét az elkövetkező 10 év alatt.

A szenátus ezt a törvénytervezetet biztosan elveti a demokrata többség miatt, remélve, hogy a nagyközönség az egészet a republikánusok nyakába varrja.

Egyetlen remény

Az eddigi tanulságok szerint a demokraták és a republikánusok az elmúlt 3 évben négyszer mentek el a pénzügyi válság széléig, de a határidőt elérve mégis megegyeztek. Ebben reménykedhet a világ…

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javul a foglalkoztatottság Amerikában »