Miért is nem lepődtünk meg? - hatalmasat zuhant az ipar

| forrás:
KSH Kommunikáció
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

2020 májusában az ipari termelés volumene 30,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6%-kal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt. Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

2020. májusban:

 • Az ipari termelés volumene 30,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 15,6%-kal nőtt.
 • Az ipari export volumene 32%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27%-át képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51%-kal, míg a 17%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3%-kal esett vissza.
 • Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a csekély súlyú bányászaté 18,5%-kal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2%-kal csökkent.

A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53%-kal a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 55, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 54%-kal esett vissza.

 • A feldolgozóipari termelés 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21%-kal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22%-kal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25%-kal visszaesett.
 • A feldolgozóipari termelésből 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12,0%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1%-kal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6%-kal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8%-kal bővült.
 • A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 • A legkisebb mértékben, 3,4%-kal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértünk.
 • Az ipari termelés minden régióban visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 44%-kal Nyugat-Dunántúlon, a többiben 10,8 és 36% között csökkent a volumen.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes, új rendelésének volumene 38%-kal kisebb volt a 2019. májusinál. Az új belföldi rendelések 30, az új exportrendelések 39%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2020. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 13,8%-kal visszaesett. Az összes értékesítés 63%-át adó külpiaci eladások volumene 15,0, míg a 37%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,7%-kal csökkent.
 • Az ipari termelés minden régióban 0,1 és 24% közötti mértékben csökkent. A legnagyobb visszaesés Nyugat-Dunántúlon volt.
Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A francia ipari termelés is kezd ébredezni »