Milliárdokat kaszál a turizmuson Horvátország

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Horvátországnak 7,9 milliárd euró bevétele származott 2016 első kilenc hónapjában a külföldi vendégektől, 8,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Poslovni Dnevnik című gazdasági napilap kedden.

Az illetékes minisztérium szerint ez az összeg az év végére várhatóan eléri a 9,5 milliárd eurót.

Az idegenforgalmi minisztérium adatai szerint a tavalyi év első háromnegyedében a bevételek aránya elérte a horvát bruttó hazai termék (GDP) 23,1 százalékát, ami 2015 első kilenc hónapjához képest 1,0 százalékpontos növekedést jelent.

Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter úgy véli: 2016 végéig a turizmusból származó bevételek elérhetik a 9,5 milliárd eurót a belföldi turisták fogyasztását is beleszámítva.

"Célunk, hogy 2020-ig évi 15 milliárd euró bevételt könyveljünk el az idegenforgalomból"- mondta a tárcavezető, majd hozzátette: az idén további 800 millió euró befektetést eszközölnek, hogy meghosszabbítsák az idegenforgalmi szezont.

A minisztérium nemrég közzétett adatai szerint rekordot döntött tavaly a horvátországi turizmus: 16,3 millió belföldi és külföldi vendég összesen 91,3 millió vendégéjszakát töltött el az országban, 11 millió vendégéjszakával többet, mint 2015-ben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tényleg imádják a turisták Budapestet »