Milliárdokat perkálhatnak az orosz nagyvállalatok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Százmilliárd dollárnak megfelelő törlesztési kötelezettség refinanszírozásáról kell gondoskodniuk a legnagyobb orosz vállalatoknak a következő két évben a Moody's Investors Service becslése szerint.

A hitelminősítő a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum csütörtöki kezdetére időzített, Londonban ismertetett összeállításában kimutatta, hogy az általa adósbesorolással nyilvántartott húsz legnagyobb - nem pénzügyi szolgáltatást végző - orosz vállalatnak az idén 40 milliárd dollár körüli adóssághányadot kell törlesztenie vagy refinanszíroznia; ebből 30 milliárd dollárnyi a devizaadósság.

Elég borúsnak látják a jövőt a hitelminősítők

A Moody's becslése szerint 2016-2017-ben ugyanennek a vállalati körnek az adósságállományából 60 milliárd dollárnyi válik esedékessé; ebből az összegből 40 milliárd dollár a devizatörlesztési kötelezettség.

David Staples, a Moody's vállalatfinanszírozási elemzésekért felelős vezérigazgatója az összeállításhoz fűzött kommentárjában kiemelte, hogy a legnagyobb orosz cégek 100 milliárd dolláros törlesztési vagy refinanszírozási kötelezettsége recessziós időszakban, a hazai piac zsugorodása közepette jelentkezik.

A Moody's jelenlegi előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 3 százalékkal csökken reálértéken, és jövőre is legfeljebb stagnálni fog.

Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is komor prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít.

Mentik a pénzüket az orosz milliárdosok

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken. Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy az idei év egészében az orosz GDP-érték 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körüli ütemben bővül. A ház szerint a múlt havi orosz gyáripari beszerzésimenedzser-index (BMI) - amely 48,9-ről 47,6-ra csökkent - arra vall, hogy az orosz gazdaság recessziója az áprilisi aktivitási adatokból következtethető 4 százalék körüli éves visszaeséshez képest is tovább mélyülhetett.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Sok az adós, több a fizetési meghagyás »